miki5 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2017 Panowie temat nam sie rozwinal ze cho cho mysle ze chyba znalazlem problem (chyba ze sie myle) ale problem tkwi w refraktometrze bo jak go kalibruje w RO wodzie to np.jest 0.000 pozniej robie pomiar solanki i za jakies pare minut znowu go sprawdzam na RO to jest po nizej tego zera i juz wynik solanki mam nizszy albo w druga strone wyzszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tihs Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2017 heh jak kalibrujesz w ro to przy pomiarze solanki masz błąd jakieś 30% kup płyn 35ppm Cytuj Blog i Galeria Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2017 Nie kalibruj kranówą po filtrze tylko płynem, problem na pewno jest w tym właśnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miki5 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2017 O a tego to nie wiedzialem dzieki za podpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andparty77 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2017 Ja w refraktometrze RedSea mam wg. producenta kalibrować wodą RO/DI. Szach-mat Cytuj 120x60x50 + sump 170W LED DIY (@Magu) + 2x39W T5 130W LED DIY (STEROWANA BY NANORAFA THX) + 2xT5 39W, RO 1000int, JEBAO RW-15 + RW-8, DCP-6500 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tihs Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2017 (edytowane) Bo producenci upraszczaja procedury, żeby ich produkty wydawaly sie lepsze, a portfel grubszy. Owszem, refraktometr do soli morskiej pokaze w miare dokladne wyniki po kalibracji w rodi. Blad bedzie jednak mniejszy po kalibracji w plynie 35ppm. Refraktometr do soli kuchennej skalibrowany woda rodi pokaze w miare dokladne wyniki tylko solanki zrobionej z soli kuchennej, a do sprawdzania akwarium konieczny jest plyn 35ppm. Bez niego mozna rownie dobrze mierzyć zasolenie językiem. Polecam ten artykuł, jest długi ale dokladnie tlumaczy problem stabilizacji zasolenia w akwarium. To moim zdaniem najważniejszy parametr do kontroli, bo od stężenia soli zależy cała reszta. Edytowane 30 Czerwca 2017 przez tihs (wyświetl historię edycji) Cytuj Blog i Galeria Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach