Jarooooo Zgłoś Napisano 3 Lipca 2017 (edytowane) Witam wszystkich serdecznie. Niedługo będzie 2 miesiące od startu i na chwilę obecną można powiedzieć że walczę z pojawiącymi i znikającymi glonami. Jak zauważyłem pojawiają się tam gdzie jakby największa cyrkulacja, tzn z powrotu idzie prosto na skalę i porośnięta z cyrkulatora w innym kierunku na skałę też porośnięta. Zjawisko takie jakby ustepowaly i atakowaly. Na piasku też się pojawiają brązowe naloty delikatne, ale od czasu do czasu przekopie piasek patykiem delikatnie bo nie mam jeszcze zwierzaka który sobie będzie to robił sam. Dodam że piasek mam z innego zbiornika to chyba był mój błąd ale ok. W sumpie mam ceramikę, zeolit i węgiel. Obsada 2blazenki,krewetka czyszcząca, 3 pustelniki i parę korali. Mam jakby wrażenie że z sumpa coś rozsiewa po awa, może coś wyczyścić wyrzucić? Gąbke, wate? Wczorajsze wyniki testów salifert : No3 2,5 Po4 0,5 Ca 550 źle odczytałem test i lekko podniosłem Mg 1470 Kh 8,6 Czy to jeszcze dojrzewanie czy jakieś błędy robię, bakterie leje pro Bio S i - NP po 2 krople dziennie na akwarium ok 180l z obiegiem. Zdjęcia wrzucę niebawem. Pierwszy miesiąc właśnie ten startowy zalalem wodą z wysokim tds około 80ppm co właśnie później się okazało jak kupiłem miernik. Teraz już idzie ładnie 000ppm. Edytowane 3 Lipca 2017 przez Jarooooo (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Lipca 2017 2 godziny temu, Jarooooo napisał: W sumpie mam ceramikę, zeolit i węgiel. zbiornik będzie prowadzony na zeolicie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Lipca 2017 Lej vsv. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarooooo Zgłoś Napisano 3 Lipca 2017 59 minut temu, silvia napisał: zbiornik będzie prowadzony na zeolicie ? Tak wystartowałem, ale czy przy tym chcę zostać to nie jestem pewien. Co proponujesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Lipca 2017 wolałem się upewnić że to świadome działanie a nie "nawyk ze słodkiego" ale w tej metodzie nie pomogę nie stosowałem - nie znam jedyne co mogę doradzić to zerknąć na http://nano-reef.pl/forums/forum/62-zeovit-fanklub/ czy http://reefclub.pl/index.php?/forum/7-zeovit/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarooooo Zgłoś Napisano 3 Lipca 2017 1 godzinę temu, silvia napisał: wolałem się upewnić że to świadome działanie a nie "nawyk ze słodkiego" ale w tej metodzie nie pomogę nie stosowałem - nie znam jedyne co mogę doradzić to zerknąć na http://nano-reef.pl/forums/forum/62-zeovit-fanklub/ czy http://reefclub.pl/index.php?/forum/7-zeovit/ To może inaczej, co byś wsadził do sumpa małego zamiast zeo, jakie opcje są dobre? Polecane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarooooo Zgłoś Napisano 3 Lipca 2017 oto kilka fotek 12345 oto kilka fotek 12345 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Lipca 2017 skoro wybrałeś zeo to chyba przemyślałeś metodę - nie do sumpa a do zbiornika wrzuciłbym - np. ślimaki turbo, Salarias fasciatus czy jeżowca ? - czyli "coś" co zeżre te glony skoro wybrałeś zeo to chyba przemyślałeś metodę - nie do sumpa a do zbiornika wrzuciłbym - np. ślimaki turbo, Salarias fasciatus czy jeżowca ? - czyli "coś" co zeżre te glony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarooooo Zgłoś Napisano 3 Lipca 2017 (edytowane) Przecież zeolit to tylko wkład filtracyjny więc jaka to metoda bo nie rozumiem? Zawsze mogę wymienić na Matrix, purigen czy inne wkłady. Czy ja coś źle rozumiem. :)? Nie mmylimy czasem tutaj pojęć? Zeolit i zeovit Edytowane 3 Lipca 2017 przez Jarooooo (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Lipca 2017 (edytowane) czyli jednak przeczytaj te linki które podałem wyżej --//-- edit - dlaczego to co napisałem znów idzie 2x ? - wyżej jest to samo Edytowane 3 Lipca 2017 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarooooo Zgłoś Napisano 3 Lipca 2017 Nie wiem u mnie to samo Nie wiem u mnie to samo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach