Cześć wszystkim.
Tematów wiele, wszystkie przerobione. Artykuły przeczytane, sposobow wiele i żaden nie zadziałał.
Może nie widze czegoś, byc moze robie coś nie tak lub powinienem coś zrobić...
Drodzy koledzy i koleżanki, proszę o jakieś sugestię, pomysły ponieważ zauważam, że inwestuje w mój baniak bardzo dużo, a on nie oddaj nic ![]()
Pierwszy baniak założony 2,5 lata temu. 112l. Na nim uczyłem sie sztuki akwarystyki morskiej... (nadal sie ucze)
We wrześniu roku 2016, dokonałem przeskoku na baniak 550l w obiegu. Aktualnie baniak ma 10 miesięcy.
Z poprzedniego baniaczka do nowego wrzucilem wszystko... tj. Skałe, piasek, życie...
Parametry były wporządku, że tak powiem "książkowe" do pewnego czasu...
Z powodu wysokich skoków nutrienów, założyłem dsb na piasku arganitowym. W skład glonów wchodzi caluerpa tacifolia oraz spaghetti. Dsb ma 4 miesiace, jego dzialanie oceniam na mierne.
Przez miesiac stosowałem spirytus 98%- 0 efektów, przeszedłem na vsv- nic...
Od dwóch tyg wlewam NOPOx w ilośco 20ml na dobe, nie ma oznak zakwitow bakteryjnych. Początkowo metniala woda w baniaku ale teraz nie dzieje się nic. NO3 także stoi w miejscu. Natomiast zauważylem, że schodzi mi w dol NO2 oraz PO4
Od 3tyg w komorze przelewowej zalega ceramika oraz siporax.
Cyrkulacja poprawiona. Teraz vrudek zbiera sie w jednym miejscu w akwa co ulatwia odsysanie go.
Skała regularnie czyszczona falownikiem.
Odpieniacz ustawiony na mokro.
Na ten moment moje parametry wygladają tak:
NO3- 50
NO2- 0,05
PO4- 0,25
Mg- 1550 (staram sie utrzymać w granicach 1450. Wczorajsza podmiana musiała bie co podbić)
Ca- 450
Kh/Alk- 9,3/3,30
PH- 8,5
Karmie 2-3 kostkami na dzień. Nie płuczę pokarmu. Nie używam suchego jedzenia.
Obasa:
1x Zebrosoma
1x Hepatus
2x Amphiprion clarcii
1x Hexatenia
1× Mandaryn marmurkowy
1× Salarias
1x Heniochus
4x l. Debelius.
1x kukhentail
1x strzykwa morska (jabluszko)
1x strzykwa, mułożerna
2x rozgwiazdy piaskowe
Oraz kilka ślimaków.
Sprzęt:
Oswietlenie- lapma ledowa Zetlight QMAVEN 6600 200W + 2 świetlowki t5
Odpieniacz- Bubnle Magus.
Pompa jebao DCT-12000
2x falowniki - pierwszy jebao ( wybaczcie, modelu na pamiętam)
Drugi Cross Flow CO- 40 jebao.
Prosze o jaką kolewiek poradę.
Nie zycze sobie aby w tym temacie szerzył sie lincz oraz uświadamianie ludzi o tym jakimi marnymi sa akwarystami. Każdy wciąz sie uczy, jedni maja wieksza wiedze, inny mniejszą. Po to jest to forum aby wymieniac się poglądami oraz radami.
Licze na merytoryczną rozmowę ![]()
Pozdrawiam.