Cześć wszystkim.
Tematów wiele, wszystkie przerobione. Artykuły przeczytane, sposobow wiele i żaden nie zadziałał.
Może nie widze czegoś, byc moze robie coś nie tak lub powinienem coś zrobić...
Drodzy koledzy i koleżanki, proszę o jakieś sugestię, pomysły ponieważ zauważam, że inwestuje w mój baniak bardzo dużo, a on nie oddaj nic
Pierwszy baniak założony 2,5 lata temu. 112l. Na nim uczyłem sie sztuki akwarystyki morskiej... (nadal sie ucze)
We wrześniu roku 2016, dokonałem przeskoku na baniak 550l w obiegu. Aktualnie baniak ma 10 miesięcy.
Z poprzedniego baniaczka do nowego wrzucilem wszystko... tj. Skałe, piasek, życie...
Parametry były wporządku, że tak powiem "książkowe" do pewnego czasu...
Z powodu wysokich skoków nutrienów, założyłem dsb na piasku arganitowym. W skład glonów wchodzi caluerpa tacifolia oraz spaghetti. Dsb ma 4 miesiace, jego dzialanie oceniam na mierne.
Przez miesiac stosowałem spirytus 98%- 0 efektów, przeszedłem na vsv- nic...
Od dwóch tyg wlewam NOPOx w ilośco 20ml na dobe, nie ma oznak zakwitow bakteryjnych. Początkowo metniala woda w baniaku ale teraz nie dzieje się nic. NO3 także stoi w miejscu. Natomiast zauważylem, że schodzi mi w dol NO2 oraz PO4
Od 3tyg w komorze przelewowej zalega ceramika oraz siporax.
Cyrkulacja poprawiona. Teraz vrudek zbiera sie w jednym miejscu w akwa co ulatwia odsysanie go.
Skała regularnie czyszczona falownikiem.
Odpieniacz ustawiony na mokro.
Na ten moment moje parametry wygladają tak:
NO3- 50
NO2- 0,05
PO4- 0,25
Mg- 1550 (staram sie utrzymać w granicach 1450. Wczorajsza podmiana musiała bie co podbić)
Ca- 450
Kh/Alk- 9,3/3,30
PH- 8,5
Karmie 2-3 kostkami na dzień. Nie płuczę pokarmu. Nie używam suchego jedzenia.
Obasa:
1x Zebrosoma
1x Hepatus
2x Amphiprion clarcii
1x Hexatenia
1× Mandaryn marmurkowy
1× Salarias
1x Heniochus
4x l. Debelius.
1x kukhentail
1x strzykwa morska (jabluszko)
1x strzykwa, mułożerna
2x rozgwiazdy piaskowe
Oraz kilka ślimaków.
Sprzęt:
Oswietlenie- lapma ledowa Zetlight QMAVEN 6600 200W + 2 świetlowki t5
Odpieniacz- Bubnle Magus.
Pompa jebao DCT-12000
2x falowniki - pierwszy jebao ( wybaczcie, modelu na pamiętam)
Drugi Cross Flow CO- 40 jebao.
Prosze o jaką kolewiek poradę.
Nie zycze sobie aby w tym temacie szerzył sie lincz oraz uświadamianie ludzi o tym jakimi marnymi sa akwarystami. Każdy wciąz sie uczy, jedni maja wieksza wiedze, inny mniejszą. Po to jest to forum aby wymieniac się poglądami oraz radami.
Licze na merytoryczną rozmowę
Pozdrawiam.