Cześć,
zaczynam zabawę z akwarystyką morską, obserwuję forum krótko bo od kwietnia tego roku.
Zastanawiam się nad wymiarem kostki, wstępnie 70/70/60. Dodatkowo kwestie "grzebania" przy hydraulice itd zostawię profesjonalistom gdyż nie jestem typem majsterkowicza
Otrzymałem już kilka wskazówek, dodatkowo propozycję sprzętu do tej kostki.
Akwarium 70x70x60 szkło 12mm Optiwhite szlifowane i polerowane krawędzie, komin wewnętrzny skośny na tylnych ścianach.
Sump z przegrodami oraz osobny zbiornik automatycznej dolewki oraz automatycznych podmian wody.
Szafka o wysokości 95cm na stelażu aluminiowym, zabudowana z 2 stron frontami akrylowymi
Pełna hydraulika wraz z zaworami oraz przelotami
Pompa obiegowa 6500l/h sterowana elektronicznie
Pompa dozująca (perystaltyczna) do ballinga oraz innych preparatów
Uchwyt/półka na pompę dozującą.
Pojemniki na płyny Ballinga
Filtr/reaktor fluidyzacyjny do absorbentów oraz mediów filtracyjnych
Konsola oraz elektryka (gniazda, włączniki itp.) do podłączenia urządzeń oraz sterowania nimi
Uchwyt do wężyków dozujących
Falowniki 2 sztuki 8000l sterowane, symulacja naturalnego falowania na rafie z możliwością pracy synchronicznej
Odpieniacz AF 150 – sprawdzony przez nas i naszych klientów, pieni super i jest bardzo cichy. Z małym zapasem mocy
Lampa 2 sztuki Aqua Illumination Hydra Twenty Six HD (do ustalenia metoda mocowania – na ramionach czy wiszące na linkach)
Grzałka
Czujniki oraz kontrolery (2 sztuki) do automatycznej dolewki wody oraz podmiany wody.
Skarpeta filtracyjna 7 cali wraz z uchwytem mocującym
Transport, montaż oraz podłączenie u Państwa w domu w cenie.
Reaktor glonowy
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie co do sprzętu itd
Oczywiście wierzę w profesjonalizm autora tego tekstu. Wychodzę z założenia że im więcej ludzi, tym więcej pomysłów.
Szczerze, jak zobaczyłem akwarium użytkownika "miklas"..
To do dziś mi nie daje spokoju :))
Dzięki za inspirację.
Pytanie do moderatora.
Czy może przenieść temat do właściwego działu. Dodatkowo proszę usunąć ten drugi temat, przypadkowo wbiły się dwa na raz.
Dzięki!