Witajcie
Przeleciało już sporo czasu od mojej ostatniej aktualizacji.
Moje akwarium dalej dojrzewa. Kolejno pojawiały się kolejne plagi. Ostatnie pojawiły się glony, coś na kształt brunatnic xD Pokryły dywanem całą skałę i karmiły się. Wyrósł mi też glon wyższy. Zostawić go niech na razie rośnie?
W końcu postanowiłem odessać glony z skały i piasku. Robiłem testy wody. Niestety NO3 utrzymuję się na wysokim poziomie - ok 60-70.
Jeszcze nie zrobiłem podmianki, ale w ten weekend planuję podmienić 10L (10%). Mam nadzieję że wtedy parametry wody się polepszą i będę mógł wprowadzić ekipę czyszczącą. Na początek 2-3 tectusy i 1-2 nassariusy (czy jest ktoś może z okolic Rybnika, Raciborza i miałby ślimaczki na sprzedaż?)
Po tym okresie, pluję sobie w brodę bo zostawiłem nieczyszczone tło. Teraz nie da się go doczyścić. Mam nadzieję że ślimaki zrobi robotę.
Poza tym poskładałem auto dolewkę, dokupiłem male ok 20L akwarium na wodę RO.
Pompę o której wspominałem wcześniej wkleiłem na kawałek plastiku i dołożyłem przyssawki, żeby wytłumić drgania.
Czujniki pływakowe, początkowo przykleiłem na stałe silikonem, ale szybko okazało się to kiepskim pomysłem, więc wykonałem sobie uchwyty. Teraz pompa uruchamia się na 5-10 s żeby uzupełnic wodę