Michau1288 Zgłoś Napisano 27 Lipca 2017 Witam, od paru dni mam problem z moim sarco wygląda tak jak na.zdjeciu, nie wiem czy to już jego koniec? czy moze odciąć i wsadzić gdzie indziej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 27 Lipca 2017 Polipuje. Daj mu czas. U.mnie potrafią strzelić focha na kilka tygosni bez przyczyny. Jak nogabjest cała zdrowa. Nie ma śladów ślimaków czy czarnych fragmentów to zostaw go. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
balast Zgłoś Napisano 27 Lipca 2017 Częsta przyczyna takiego zachowania jest uszkodzenie mechanicznie np przy czyszczeniu baniaka lub zmiana w środowisku . W moich przypadkach trwało to nawet tydzień ale zawsze powracały do formy Nie przesadzaj go na razie bo bardziej uszkodzisz daj mu jeszcze czasu trochę Jak zdecydujesz o odcięciu to lepiej nogi nie ruszaj a obetnij w koło kapelusz podziel na mniejsze kawałki i gumką recepturką porób szczepki Rana w koło pnia się zasklepi wypuści nowe polipy że znaku nie będzie widać ale zajmie to nawet miesiąc Małe szczepki po około 2 tyg przyrosną do podłoża wtedy zdejmij gumki zacznie powoli się tworzyć noga w miejscu styku do podłoża Ja tak zrobiłem w moim zaczęły robić się dziury wielkości 1 cm wyglądało to kijowo myślałem że może jakiś pasożyt podjada Ale wszystko jest ok po takim zabiegu pop 2 miesiącach z 1 szt. mam 7 sztuk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michau1288 Zgłoś Napisano 30 Lipca 2017 Aktualizacja, noga pękła w połowie sarco zaczyna schodzić na skałe, w nodze było coś takiego chyba ślimak. Teraz pytanie zostawiać ślimaka czy eksmisja? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach