8 godzin temu, iKuro napisał:Poczytaj trochę o kolorach
Jeżeli chodzi Ci o efekt widoczny dla człowieka, to biały kolor jest najłatwiej widzialnym kolorem Sporo w kolorze białym jest fali w zakresie koloru zielonego - a ten kolor jest najlepiej widzialnym kolorem przez oko ludzkie.
Dla lepszego zobrazowania: porównując diody o tej samej mocy: niebieską, białą oraz czerwoną, zobaczysz, że dla Ciebie najjaśniejszą diodą będzie biały. Takie diody z reguły dają porównywalne strumienie świetlne, straty cieplne są bardzo podobne. Jedyna różnica jest w umiejętności postrzegania barwy
Osobiście myślę, że starczy owych 6 diod białych, ale jeżeli chcesz, to dorzuć ze dwie więcej.
A taka ciekawostka jeszcze odnośnie kolorów w akwarium: Kolor, który jest widoczny, jest tak na prawdę kolorem, którego dany obiekt nie wchłania Na przykładzie roślin zielonych - są zielone, ponieważ wchłaniają czerwone oraz niebieskie składowe światła. Praktycznie nie wykorzystują zielonego, więc większość zielonej składowej fali jest odbijana zamiast wchłaniana - a ta trafia do naszego oka Stąd kolorystyka oświetlenia jest ważna dla efektu który chcesz osiągnąć. Wiele cukierkowych efektów w akwariach, zwłaszcza morskich, jest osiągnięta dla tego, że światła białego jest bardzo mało, a ludzie skupiają się tylko na konkretnych barwach. Jak dasz dużo białego, to efekt będzie "naturalny" - czyli większość będzie brązowa zamiast np czerwona + fluo przy świetle czerwonym i niebieskim.
Na prawdę, tematyka światła w kontekście wzrostu roślin (no i korali foto) jest tak głęboka, że można czytać o tym godzinami. Spędziłem nad tym kiedyś trochę czasu, i utknąłem ponieważ nie byłem w stanie kupić miernika PAR (Photosynteticaly Active Radiation). A przeliczniki z samych lumenów itp to raczej odnoszą się do zwykłych żarników i nie uwzględniają składowych długości fal ;P
Co do kolorów. Najlepiej będzie zrobić tak, jak chłopaki sugerują - wziąć gotowe i sprawdzone rozwiązania, policzyć proporcje między ledami i dać ich tyle, ile się uważa.
Co do samego sterowania. Cóż, nie jest to na prawdę takie trudne do zrobienia. Sam kiedyś uczyłem się programować z bazowych elementów, a teraz zacząłem się przesiadać na rozwiązania arduino z powodu wygody - można kupić gotowe "bloczki" urządzeń, przez co minimalizuje się ryzyko błędu w elektronice. Wszystko inne tak na prawdę to są problemy związane z programem. A tego jest już tyle przykładów... na wszystko da się znaleźć rozwiązanie. To tylko takie skomplikowańsze klocki lego
Dziękuję Kolego (iKuro) za dość ciekawe wytłumaczenie tematu kolorów, nawet nie byłem świadomy tego - muszę się wgłębić w temat. Co do mojej lampy nadal błądze ale zaryzykuje i zrobię ją na tym schemacie co go umieściłem, najwyżej będę sukcesywnie przerabiał i wymieniał diody (kolor) co do bieli zostawiam 6szt, royal blue też zostawiam w takiej formie ilościowej zwłaszcza, że chce je podłączyć 6-tkami do sterownika więc przy zbyt mocnym świetle po prostu odłączę jedną szóstkę. Mam tylko jeszcze pytanie co do świata nocnego, czy to są zwykłe diody niebieskie które mam, czy jakieś specjalne ? - jeszcze raz dziękuję za cenne rady, jak Ci się coś przypomni ważnego daj znać - każda rada jest dla mnie cenna.