Skocz do zawartości
smk

Akwarium mnie dziabneło...

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj wykonywałem dawno potrzebne sprzątanie akwa. Przewalałem zmuchniety przez pompy piasek spod skał na przód akwa i gdy sięgnąłem łapą pod skałke coś mnie dziabneło. Zaznaczam że zawsze w akwa jak coś przestawiam mam takie długie aż po pachy weterynaryjne rękawiczki (po to że jak akuat jakiś klient do biura wejdzie to myk je zdejmuje i jestem suchy).

Mimo rękawiczek na palcu wskazującym miałem coś jakby 2mm wbitą igłę jerzowca. Nie sądze żeby to był jerzowiec bo chłopak musiał by być bardzo mały i badzo szybki.

Jeszcze dziś mam 2cm w około ranki całego czerwonego palucha i może nie jest napuchnięty ale palec zrobił się bardzo twardy w tym miejscu.

Oczywiście zaraz po zdarzeniu wsadziłem łape profilaktycznie do gorącej wody.

No i co wy na to? Nawet nie wiemy co siedzi w naszych akwariach. Akwarystyka morska to sport estremalny :) Skonczylo sie tym razem znowu na strachu (wczesniej przypadkiem mnie Lo Vulpinus dziabnął kolcem jadowym), ale trzeba uważać.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz racje, nigdy do konca nie wiadomo, co przychodzi ze skala.

Ale za to jakie to piekne hobby - kazdy (nawet masohista) znajdzie w morszczyznie cos dla siebie :)

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie ostatnio podziobała...krewetka. Ustawiałem pompkę, a ta od razu hyc na moją rękę i zaczęła skubać. Kurde, boli to! Przeganiałem ją, ale i tak po chwili wskoczyła spowrotem, tym razem z koleżanką!...:(:):)

420l, 35kg LR, światło 4 x LED Aquael 39W

Sterowanie: DIUNAX3

Odpieniacz Tunze4096,

cyrkulacja 3x3300l/h, bez sumpa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie atakuje salarias jak daje zarcie:D Zamiast zarcia skubie mnie za palec, to samo boksujaca. Chyba mnie nie lubia, jak im wylacze grzalke na tydzien to spokornieja:D

Smyku masz juz blotko w refugium??

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja podczas demontażu Biostara znalazłem w środku coś na kształt małej okrągłej gąbki. Jakie było moje zdziwienie gdy po wzięciu tego w palce poczułem pieczenie a moje opuszki wyglądały jak poduszeczki z powbijanymi dziesiątkami igiełek. Następne kilka minut spędziłem na pracowitym wyrywaniu ich z palców. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.