Skocz do zawartości
pepedu

Obieg wody w 350l, dobór sprzętu

Rekomendowane odpowiedzi

Planuje nowy zbiornik 350l i komin zewnętrzny, pompa obiegowa Jebao 5000 sterowana. Czy orurowanie 25mm na powrót i spływ oraz 32mm na rewizję będą wystarczające?

Jaka musi być minimalna długość grzebienia żeby przepuścićte 3-4 tyś.l., 20cm wystarczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

25mm powrót będzie z duzym zapasem

ze spływem sprawa jest bardziej złożona, zakładam że planujesz 3 rurki w układzie Herbiego. przepustowość głównego syfonu zależy od spiętrzenia wody, czyli w praktyce różnicy w wysokości spływu i rewizji. Rurka 25mm bez działającego syfonu ma przepływ ok 2000 L/H, po uruchomieniu syfonu wzrasta do 6000L/H przy spiętrzeniu ok 25cm w optymalnych warunkach. Do obsługi spływu 4000 L/H musiał byś wytworzyć ciśnienie w okolicach 20cm słupa wody, a to już dość głęboki komin. Rurka 32mm obsłuży taki przepływ przy spiętrzeniu ok 5 cm. Reasumując da się na 25mm, ale ja bym dołożył te dwie dychy i zrobił spływ taki sam jak rewizję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wyjaśnienia, nie chodzi mi o małe oszczędności a właśnie o dopracowany projekt i potem przyjemną eksploatację. 

Obecnie przy pompie 2000 mam spływ na 25mm i jest za duża rura. Na zaworze muszę bardzo dużo zakręcić aby uregulować komin. Powrót 20mm.

Czyli optymalnie będzie dla pompy 4000-5000 dać spływ i rewizję 32mm, powrót 25mm.

Z tego kalkulatora wychodzi  że przy przepływie 4000l grzebień powinien mieć przynajmniej 35cm

Edytowane przez pepedu (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dasz sitko będzie jakieś 10-15 cm od spływu do rewizji, przy pompie dcp 5000 na maksa, zawór 25mm byłby prawie całkiem otwarty, a zawór 32mm prawie zamknięty B)

edit: na tej pompie przepływ będzie max 3000, według mnie wystarczy grzebień 25 cm 

Edytowane przez tihs (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.