Skocz do zawartości
wildschek

Coś brunatnego na zywej skale ???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Od kilku dni tzn od 5 dni mam wlozona zywa skale do nowego ponad 300 litrowego baniaka. Skale mam z AM czesciowo odgazowana / skala tygodniowa / razem 53 kg Wszystko bylo cacy do wczoraj . Tak nagle zaczelo cos brunatnego sie na niej pokazywac tak jkby zaczela miejscami "rdzawiec" takie brunatno-rdzawe plamy-osad ???

Nie wiem czy po kilku dniach mogl sie rozpoczac proces zarastania glonami ???? A moze swiatlo za mocne ...???? od poczatku ustawilem cykl na nastepujace czasy :

9:30 - 23:30 T5

ATI Actynic ( 2x54W )oraz ATI Blue 1x39 oraz Sylvania Live 10000 K 1x39 - Razem 186 W

11:30 -22:30 HQI

AM 10000 K 1x 150 W

Nie wiem czy z tym swiatelkiem nie przesadzilem co wy na to ??? A moze to juz jakas dziwna plaga glonow w dojrzewakjacym baniaku ???? Ale po kilku dniach - troche jakby za szybko ! co wy na to ????

Rozmiary Baniaka 130 x 50 x 50 - Woda oczywiscie po RO/DI..

Pozdrawiam

Akw 840L (200x70x60h) + sump 300L Odp :DELTEC AP851 ,obieg Deltec 4745; cyrk. 2 x Koralia 8 ; 3 x 150HQI +4x80W + 2x54W + Deltec KM500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W nowym akwarium to normalne. Zaczelo sie dojrzewanie.:(

Teraz akwarium potrzebuje troche spokoju. Swiatlo bym zredukowal.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Ponownie - Co do swiatla to jak radzicie wogole bez HQI ??? Czy tylko skrocic czasy oswietlenia do np. bez HQI na samych T5 do powiedzmy 10 h dziennie ???

Akw 840L (200x70x60h) + sump 300L Odp :DELTEC AP851 ,obieg Deltec 4745; cyrk. 2 x Koralia 8 ; 3 x 150HQI +4x80W + 2x54W + Deltec KM500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oswietlenie dopasowalbym do godzin w ktorych jestes w domu i mozesz podziwiac akwarium. Dalbym na poczatek jakies 8 godz T5 i w srodku ze dwie godziny HQI i powoli, powiedzmy 1godz/tydzien zwiekszal to HQI do 9 godz/dobe. T5 docelowo ok.12 godz/dobe.

Mysle, ze beda jeszcze inne wypowiedzi.:(

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz racje Stani sa inne - ja dalem calosc oswietlenia od razu - w/g mnie szkoda zabierac oswietlenia zwierzeta, no chyba ze zdobyta z trudem skala byla kiedys w ciemnicy :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie taki nalot pojawil sie po jakis trzech miesiacach funkcjonowania baniaka- pojawily sie tez glony nitkowate;/

czy to mozliwe ze baniak przchodzi kolejne male dojrzewanie?

w miedzyczasie dodawalem korale i ryby.

czy moze ten nalot to raczej wina osmozy albo DI ?

akwa 160x60x60 - RED SKIM 250 NewJet 6000 cyrkulacja wavebox, ts07 - 2x250w HQI + 4x54w t5

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

No wlasnie dlatego pytanie moje jest czego przeczyna jest ten nalot brunatno-rdzawy po doslownie 5 dniach ????? Nie wiem czy to jest akuratnie wina wody ponioewaz jest ona po RO/DI a na TDS jest "0.00" Po samym RO TDS wskazuje 0,05 a po DI spada na 0,00 wiec mysle ze woda jest OK zasolenie tez chyba ok 1,023 a parametry jak przy swierzym baniaku , wiec czy to mozliwe zeby tak szybko rozpoczal sie proces dojrzewania ????? A mysle ze to moze byc przyczyna tego swiatelka poniewaz tam gdzie bylo mocniej oswietlone tzn HQI jest jakby wiecej tych plam a na brzegach gdzie swiatlo pada najmniejsze jest mniej tego osdadu .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lukas

Sam znasz odpowiedz.:( Dodawales ryby i zwiekszales ilosc pokarmu. Biologia w akwa potrzebuje troche czasu zeby przestawic sie na to rosnace obciazenie. Poza tym z koralami tez mogles przywlec jakies niewidoczne glony. Nie wiemy czy te glony to forma wystepujaca w najczystszej wodzie czy PO4 i NO3 sa podwyzszone.

W soli tez jest troche Si. Robiac podmianki jest go coraz wiecej w akwarium, az w koncu wystarcza zeby powstal taki brazowy nalot. Czyli niezaleznie od RO i DI.

@ZiZi

Zgadzam sie z Toba.:)

Zauwaz, ze T5 ponad 180 W to nie ciemnica a dochodzi jeszcze HQI.:) Ja bym raczej nie stawial na utrzymanie jakichs ewentualnych korali przywleczonych na zywej skale, tylko na pogorszenie warunkow glonom. Bakterie i w ciemnicy sie rozmnoza.:) I na nie czekamy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamiętaj także o dobrym ruchy wody -przy dojrzewaniu i w trakcie życia zbiornika dobry ruch wody w całym baniaku jest ważny. czasami różne dziwne wysypy glonów pojawiają się w miejscach o słabej cyrkulacji.

#NAZWA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.