Siemka!
No i przyszedł czas na założenie czegoś pojemniejszego niż 50L
Moje obecne 50L świetnie sobie radzi (3 miesiące) i za miesiąc jedzie do nowego właściciela w komplecie z życiem, skałą i osprzętem. Po prostu mojemu koledze się mocno spodobało, zaproponował odpowiednią kwotę, więc się nie zastanawiałem Najważniejsze, że to co zainwestowałem odzyskam z nawiązką. Ale do rzeczy...
Obecnie posiadam też słodki zbiornik Glossy 215L Aquaela w komplecie z szafką. Zestaw czarny. Postanowiłem w nim uruchomić słoną wodę... Start będzie "na sucho" czyli sucha skała i piasek. Poniżej opisuję plan jak ma to wyglądać. Będzie trochę kontrowersji
- Szkło: Aquael Glossy 215L (100x40x50(h)) Black
- Oświetlenie: 2 x Aquael Retro Fit Tube 16W Marine + 3 x Aquael Retro Fit Tube 16W Actinic
- Filtracja: Tunze ReefPack 250 + węgiel, purigen, phosguard
- Cyrkulacja: Jebao CP-40
- Skała: 25kg Marco Rocks
- Piasek: 10kg suchego piasku wapiennego do Malawi 1mm za 1,5zł/kg z Allegro
- Grzałka: 200W Aquael Gold
- Woda świeżo posolona demineralizowana z Auchan
- Sól AF ReefSalt
Aktualizacja na dzień 19 września:
- Cyrkulacja: 2 x Jebao RW-8
- Oświetlenie: 1 x Aquael Retro Fit Tube 16W Marine + 4 x Aquael Retro Fit Tube 16W Actinic
- Skała: 30kg Marco Rocks
- Piasek: 13,5kg żywy piasek Nature's Ocean Bio-Activ Live Natural White
- Grzałka: brak - temp ciągle na poziomie 25-26stC
- Woda: RODI 000 TDS
Obsada? Wszystkiego po trochu. Trochę miękkich, trochę LPS, trochę łatwiejszych SPS. Jeżeli chodzi o ryby to na pewno parka Błazenków, 2-3 krewetki czyszczące, 2-3 kraby, 2-3 ślimaki, a potem czas pokaże...
Ktoś mi napisze: woda demi? Taaaaak! Obecne 50L jedzie na takiej wodzie i problemów nie widzę. Parametry w normie, woda kryształ, życie żyje i się rozwija. TDS pokazuje 001 pod korkiem Mógłbym podłączyć RODI w łazience, ale mi się nie chce sprawdzać parametrów wody, wymieniać membran i stać z wiadrami Pewnie byłoby taniej, ale kto by się tym przejmował, skoro jednego korala potrafimy kupić za 200-300zł... W Auchan jestem przynajmniej raz w tygodniu, więc wrzucenie 4 butelek 5L wody do bagażnika to pryszcz...
Ktoś mi napisze: piasek wapienny? Taaaak! Obecne 50L stoi na takim piasku. Wszystko gra i ładnie wygląda. Nie widzę sensu, aby przepłacać za "profesjonalny piasek"...
Ktoś mi napisze: sucha skała? Dojrzewanie dłuższe! Eeeeee tam. Moje 50L po 5 tygodniach było czyste i weszło pierwsze życie. Potem wyskoczyło trochę dino i cyjano, ale sobie poradziłem. Teraz jest cacy.
Start planuję w połowie września. Czekam na osprzęt i skałę. Będę was informował na bieżąco o postępach...
Zdjęcie przedstawia zbiornik w 21 dniu istnienia...
Sajonara!