77 dzień od startu
Trochę miedzy czasie się zmieniło, doszła obsada i korale. Stopniowo rozłożone w czasie. Pierwsze zoa wskoczyły ok 25 dnia od startu. Międzyczasie walczyłem z dino. Ostatnio pojawiło się cyjano ale w zasadzie przez to powróciłem do zabawy z cyrkulacją. Cyrkulacja to najbardziej męcząca rzecz w tym akwarium zaraz po świetle xD
Wyrzuciłem aktualnie wyżej pokazane światło z planelu i zrezygnowałem ze spagetti. Dorzuciłem 1l siporaxu. Wszystko rośnie i póki co ma się dobrze. Na piasku w nocy można spotkać liczne życie co cieszy. Pozostaje obserwować i planować.
Parametry:
Zasolenie: 1,024
NO3 - 0
PO4 - 0 (mini-hanka)
KH 8.6
PH 8.0
CA - 440
MG - 1380
Suplementacja:
Mam za sobą kilka podmianek. Zmieniam sól na NĒOMARINE REEF SALT od Brightwella.
Zacząłem stosować Brightwella Microbacter7 i pożywkę BioFuel
Używam Iodium, Alkaline 8.3 od Brightwella. PurpureUp od Caribsea Purple Up
Dla korali AF Aminomix + BW Phytogreen M (10-15ΜM)
Aktualna obsada:
1x Siganus Vulpinus
1x Chrysiptera Hemicyanea
2x Nassarius Sp.
2x Cypraea Annulus
1x Calcinus Red
1x Lysmata Amboinensis
2x Lysmata Wurdemanni
1x Sabellastarte Spectabilis
Kilka sztuk wężowideł
Korale:
1x Plerogyra Sinuosa
1x Euphyllia Paradivisa fluo tipy
1x Riccordea Florida green fluo
1x Anthelia
1x Caulastrea Furcata green fluo
1x Briareum Green fluo
1x Discosoma Green fluo
1x Rhodactis Green fluo
1x Montripora Talerzowa red
6x zoa różne odmiany (m.in. vallentine's day) fluo
1x Capnella
1x Sacro fluo
Zdjęcie nie powala ale nie jestem aktualnie wstanie zrobić lepsze. Światło nie pomaga
W planie:
2x bałazenki
1x rozgwiazda piaskowa
1x Porcelanka
Z korali:
1x Ricordea Florida Orange fluo
1x Duncanopsammia axifuga
1x Acanthastrea
1x Gorgonia lub Pseudo Gorgonia
1x Tubastrea
1x Euphilia
1x Caulastrea Furcata blue fluo
Kilka gatunków zoa żeby przemieszać kolory
Może sinluaria extra fluo
Pytania i pomysły:
Ciągle zastanawiam się nad wpuszczeniem w najbliższym czasie ukwiałów quadri i crassa. Zrobiłbym to równocześnie z wprowadzeniem bałazenków.
Nie wiem jak rozwiązać kwestię dolewki. Nie bardzo jak mam zrobić to pływakowo bo poziom nie jest stabilny, wystarczy że nie zauważę że przestawił mi się odpieniacz. Może ktoś ma doświadczenie jak to rozegrać przy panelu. Na razie wpadłem na pomysł żeby wstawić dozownik lub pompę perystaltyczną aby dozowała minimalną ilość wody np 1l wody w ciągu dnia. Wartość wyparowanej wody jest zmienna, resztę dolewałbym ręcznie. Tańszy pomysł to jakieś pudełko/baniak 5l z podłączoną kroplówką i wyliczoną ilością kropli.
Zastanawiam się czy coś jeszcze mam dozować na pewno w planie mam dokupić stront. Nie wiem czy potrzebuję coś jeszcze.
Jakiś pierwiastek typu fluor? Potrzebuję uwydatnić niektóre kolory.
W przyszłym tygodniu planuję rozgwiazdę bo ślimaki się trochę opierdzielają, a chciałbym poprawić jakość podłoża