Dnia 6.11.2017 o 00:48, marcinsoroka napisał:Kup sobie automatyczna dolewkę np centry ATO z pomkną dc i już pamiętaj ze poziomy w panelach w dużej mierze zależą od przepływów i grzebienia spływu do panela dbaj żeby odpieniacz nie chodził na mokro czyli podnieś go troszkę akwarium fajne gratuluje
Co do quadri i błazenkow nie ma znaczenia kiedy to zrobisz generalnie jeśli sie zaprzyjaźnią z pazydelkami to z przypadku bo są głównie hodowlane a nie dzikuski
A tak w ogóle nie za mało masz tych niebieskich ledow? Sam robiłeś? Czy to pozostałość po słodkowodnym?
Tydzień temu wskoczyły 2x błazny, rozgwiazda piaskowa, Quadricolor red fluo, Montipora samarensis, Acanthastrea lordhowensis i Dunka.
Co do ledów to oryginalne z zestawu. Zestaw jest pod morskie. Mam 25 ledów 14tys k + 4 ledy niebieskie i do tego osobny kanał do 6 niebieskich.
Te 6 niebieskich jest jako oświetlenie nocne. Słaby aparat + słabe światło niebieskie.
Aktualne parametry
Podskoczyło mi NO3 - 10 i Po4 - 0,1
Ca - 420
MG - 1380
Spadek KH 7.2
PH. 7.8
W poprzednim poście parametry były mierzone z tydzień wcześniej. Ale widzę wyraźny spadek KH. Fakt że ograniczyłem dolewanie alk 8.3.
W przyszłym tygodniu zrobię dokładniejsze testy sprawdzając spadek. Testy robię Salifertem. Przyznam bez bicia że mniej mierzę ostatnio i dlatego nie zaobserwowałem spadku.
Na wieczną rafę odeszła jedna porcelanka która wybrała opcję smażenie się na półce panelu, dziwię się że nie wskoczyła z powrotem do wody. No cóż, szkoda.
W akwarium zaczyna brakować miejsca. Jest plan rozbudowy na większy litraż. Ale aktualnie zblokowany przez drugą połowę.