Skocz do zawartości
Olaf Nowicki

Przesiadka z 30l na 70l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

13 lipca powiększyłem swoje dotychczasowe akwarium 30 litrowe, obecnie stoi 70l o wymiarach 50x40x40 ( w tym panel na tyle szer 10cm).

Posiadam filtr RO plus di( filtry wymienione jakieś dwa miesiące temu) TDS pokazuje 00

Filtracja: Odpieniacz tunze 9001( od momentu powiększenia nie pieni nic. Jest ustawiony na dosyć suchą piane, żadnych adsorbentów, w panelu około 2 kg skały, gęsta gąbka i wata wymieniana codziennie

Oświetlenie lampka Al prime led, światło niebieskie na 100 procent białe na 25 procent, świece 12 godz niebieskim i 8 godzin białym. W szczytowym momencie jest to 30W

Koralowce : zoa, clavularia, capnella, milka, briareum, pseudogorgonia, sarco,calustrea

Ryby: Pictichromis paccagnellae, krab mitrax, dwie krewetki lysmata kuekenthali. Było bardzo duż ślimaków turbo ale ostatnio coraz częściej znajduje puste muszle

zbiornik powiększony 13 lipca, pierwszy 30l zbiornik wystartował w marcu 2016

około 5kg żywej skały plus 2 kg w panelu

stosuje bakterie, najpierw były to pro bio s, teraz stosuje special blend

Parametry wody: no3 mierzone około miesiąc temu wynosiło 2( skończył mi się test i dlatego taka przerwa)wszystkie pozostałe wyniki mierzone dziś, po4 niewykrywalne, kh 8,5,ca 430( podnoszone z 330 proszkiem ballinga) wszystkie testy salifert. Temperatura 25 stopni, zasolenie 35ppm (refraktometr)

od 13 lipca zero podmian ( sól jaką posiadam to blue treasure)

karmie raz dziennie rano, na zmianę pokarm mrożony ocean nutrition ( rozpuszczam około 1/5 kostki i karmie pęsetą rybe prosto do pyska tak aby zjadła kilka kęsów) oraz suchy pokarm artemie metoda taka sama jak z mrożonym

Jeśli chodzi o koralowce to na początku wlałem kilka ml fitoplanktonu ale teraz od kilku tygodni nie daje nic

Cyrkulacja : obiegówka to jebao 1000l plus cyrkulator sobo wp-50 3000l

Z tego co mi doradziło kilka osób jest to dojrzewanie. Ale czy to może aż tak długo trwać? glony praktycznie cały czas wyglądają tak samo ( jakieś takie brązowe nitki) staram się to szczotkować ale trudno się tam dostać, to co się odłoży na piasku ( dino, cyjano) odsysam i wlewam wodę z powrotem do panelu przez watę. Z koralowców także ściągam to co dam rade żeby sie nie podusiły.

Czy mogę jeszcze coś zrobić czy tylko czekać?

https://zapodaj.net/c08400c3dbc64.jpg.html

https://zapodaj.net/02f46cf9ebbcd.jpg.html

https://zapodaj.net/d1e3c578f87b7.jpg.html

https://zapodaj.net/e243b44d9020d.jpg.html

https://zapodaj.net/57c3bc5e2aff1.jpg.html

https://zapodaj.net/3ba789f21f2fe.jpg.html
https://zapodaj.net/2bc9c770009d5.jpg.html
https://zapodaj.net/3966116ff731d.jpg.html

Za wszystkie podpowiedzi bardzo dziękuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Dojrzewanie 1.5m to wcale nie jest dlugo. Bakterie. Vsv i osobiscie podbilbym po4 a jak spadnie no3 to tez. Oba powinny byc wykrywalne wtedy bakterie maja pozywke i wykanczaja glony. Sprobuj wiecej karmic. Mozesz skrocic czas swiecenia do 4 godzin a dopiero jak glony sie cofna zaczac wydluzac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej widzę masz to samo co ja niestety po wróceniu do normalnego świecenia glony wróciły zaczęło sie też jak lałem fito, czy jak przeczyścisz te glony to z brązowych robią się zielone? u mnie po zmniejszeniu swiecenia ilość sie zredukowała ale nigdy nie znikły całkowicie teraz mam dolabelle ale nie wiem czy da rade z tym dziadostwem, a mierzyłeś NO2 i NH4?

p.s jaką masz lampę?

Edytowane przez orthoptera (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem także o dolci ale stwierdziłem ze jeszcze poczekam. Lampa al prime led, 40w, ale nie świece na maxa tylko tak na niecałe 30w. Glony po przeczyszczenie robią się takie jakby szare(nie wiem do końca czy to zielony). No2 i nh4 nigdy nie mierzyłem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie ja tez nie mierzyłem dolabelle wypożyczyłem w aquamedic bo wiadomo mam za mały zbiornik i szybko będzie głodować puki co chodzi po skałach i coś tam skubie, Pani Basia poradziła mi ze mam zmierzyc no2 i NH4 i prawdopodobnie w piatek elektronicznie bedzie mi mierzyć i jeszcze PO4 bo też mam nie wykrywalne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A widzisz. To będziemy w kontakcie[emoji6]jak coś to tez się tam przejadę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WP_20170829_18_35_58_Pro.jpg

WP_20170829_18_36_13_Pro.jpg

tak teraz wyglądają moje glony zielone ale jakbym wrócił do normalnego świecenia to skała ciemnieje a zielonkawe nitki pokrywają się takim brązowym nalotem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No robi Ciebie to trochę lepiej wyglada. Tak jakby czyściej. Widzę ze xenia tez ładna. U mnie już dawno się rozpuściła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyściej jest bo ograniczeniem świecenie i skały zrobiły się jakby jaśniejsze ale to zielone ciągle jest i jak wróce do normalnego świecenia to znów będzie jak kiedyś, zauważyłem też że jak szczotkuje skałę to taki jakby kurz wylatuje z niej. Koralowce mają się mimo ograniczenia światła bardzo dobrze xenia odżyła i nawet sie rozrosła, euphylia też nabrała kolorów i większa, poniżej mój czysciciel póki co nie zauważyłem żeby brał się za zielone nitki...

WP_20170829_18_40_00_Pro.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej. Ograniczając świecenie nie dajesz możliwości rozwoju Dino i dlatego skała się oczyszcza. Podobnie Cyjano...

Jakie masz teraz NO3 i PO4? Sprawdź ich poziom i daj znać. Jest pewien środek na rynku, który fajnie działa, ale muszę znać poziom tych pierwiastków...

Watę wymieniaj 2 x w tygodniu. Skróć świecenie do 4-5 godzin dziennie, aż glony nie zaczną ustępować.

Gdyby w baniaku nie było życia to doradziłbym ci po prostu czekanie, aż glony umrą z głodu. Ale skora masz już korale to trzeba działać...

MyReef 300 - 100x60x50h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, mihow1979 napisał:

Hej. Ograniczając świecenie nie dajesz możliwości rozwoju Dino i dlatego skała się oczyszcza. Podobnie Cyjano...

Jakie masz teraz NO3 i PO4? Sprawdź ich poziom i daj znać. Jest pewien środek na rynku, który fajnie działa, ale muszę znać poziom tych pierwiastków...

Watę wymieniaj 2 x w tygodniu. Skróć świecenie do 4-5 godzin dziennie, aż glony nie zaczną ustępować.

Gdyby w baniaku nie było życia to doradziłbym ci po prostu czekanie, aż glony umrą z głodu. Ale skora masz już korale to trzeba działać...

ja np mam ten sam problem no3 10, po4 0, leje biodigest i bioptim jako pożywkę dino przy zmniejszeniu światłą ustąpiło, zielone przy kh 8,5 pozostało jednak obawiam się że wracając do normalnego światła wszystko wróci dodam że miesiąc nie robiłem podmian, stosowane środki mam wrażenie że to walczenie z objawami a nie przyczyną...

Edytowane przez orthoptera (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest coś takiego jak Reeflowers Bioclean. Tanie ale bardzo skuteczne. To nie jest chemia...

W zależności od poziomów NO3 i PO4 dobieramy odpowiednią wersję produktu...

NO3>2 ppm, PO4 >0,04 ppm - Bio Clean I
NO3>2 ppm, PO4 <0,04 ppm - Bio Clean II
NO3<2 ppm, PO4 >0,04 ppm - Bio Clean III

Osobiście miałem problemy z dino i cyjano. NO3 i PO4 miałem wysoko. Jednorazowo zapodałem podwójną dawkę BCI i następnego dnia NO3 i PO4 niewykrywalne...

Polecam! U mnie gloniska zniknęły po tygodniu i baniak mam teraz czysty. Obecnie zapodaję podwójną dawkę przy każdej cotygodniowej podmianie wody i mam na razie spokój...

MyReef 300 - 100x60x50h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka dni temu wsadziłem do panelu dwa rodzaje makroglonów. Jak myślicie, czy to światło nie będzie przeszkadzało rybom w nocy? Czy można je uznać za nocne? Jak co to będę tylko odpalać w dzień[emoji6]a66e3b1fd3f88a34d1a1b28e17e0fd03.jpg41add9ea4982890b5689601e340928a8.jpg7739816aee38b27eeb4e3fb2125a2353.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.