Skocz do zawartości
Koper

Odpieniacz wewnętrzny projekt

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, tak sobie wymyśliłem projekt odpieniacza do akwarium 300l, ma to być odpieniacz wewnętrzny ze złożem sporax i zwracam się do was o ocene projektu i ewentualne uwagi. Poniżej wrzucam szkic, wzorowałem się troche na Deltec MCE 600 który używam w obecnym zbiorniku. Ale do rzeczy założyłem wymiary samego odpieniacza na 12x12cm (komory odpieniacza), całość miała by wymiary 12x40cm, wiec na siporax zostaje ok 28cm, zalorzenie jest proste, pompa zasysa wodę przez prefiltr z grubej gąbki (wymiana co tydzień), trafia do komory odpieniacza, następnie przepływa od dołu przez siporax i trafia do akwarium, można powiedzieć że taki panel w akwarium, coś troche jak filtry kasetowe, co o tym myślicie? co z poziomem wody (zaznaczony niebieską linią), może to działać? oczywiście kubek będzie regulowany, pewnie jak w deltec mce600, pompę posiadam tj. Aqua bee up2000/1, działa obecnie w moim odpieniaczu, orginalna padła, udało się kupić wydajniejszą ale musiałem założyć mniejszą zwężkę gdyż nowa wywalała wodę w tym projekcie chciałbym zastosować tą większą.

projekt.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widziałem, właśnie o coś podobnego mi chodzi z tym że chciałbym dać jeszcze siporax, takie powiedzmy dwa w jednym odpieniacz i filtr napędzany tylko pompą pienidła, woda do akwarium w założeniu wraca górą nad złożem, ale nie wiem bedzie działał sam odpieniacz przy tak dużym zanurzeniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Masz przecież gotowy projekt 2in1 a czy do komory z boku włożysz siporax, Rowę czy węgiel to już Twoje "widzimisię"

Deltec-Turbo-Protein-Skimmer-TS1060-99.j

nie wiem jakie planujesz zanurzenie ale "toto" ma wymiary (dł/szer/wys): 330x180x550 mm

http://www.theaquariumsolution.com/files/DeltecTurbo Skimmer Instructions_4.pdf

żeby zanurzyć głębiej trzeba by dobrać szerokość i wysokość rury/komory do pompy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.