Jak jest brązowe to zakażenie, też to przerabialem, hystrix wielkości piłki do siatkówki poleciał w jeden dzień co ciekawe dzieje się tak przy niskim potasie przynajmniej u mnie, miałem tak dwa razy i dwa razy miałem niski potas (ok.320). Potas trzeba uzupełniać jak jak kh, Ca czy mg ja nie wiem czego wy panikujcie? Test saliferta zaniża z biegiem czasu, u mnie pokazywał 350 a było grubo ponad 400, chyba 460 jak dobrze pamiętam, bo podnosilem, myślałem że jest za mało. Koralom i rybom nic się nie dzialo, za to przy niskim potasie korale leciały w oczach, głównie serniatopory. Zazwyczaj wystarczają podmianki wody do uzupełnienia potasu, potas jest też w sbs także każdy z nas go uzupełnia, mniej lub bardziej świadomie. I moim zdaniem groźniejszy jest niedobór.
Jeszcze jedna sprawa są takie małe robaczki, budują gniazda w serniatoporach, takie czarne malutkie kuleczki. No i oczywiście obgryzają tkankę. Kompiel w dipie załatwia sprawę. Wyciąg korala i pomacaj go czy coś tam nie biega, bo france są przejrzyste i nie tak łatwo je zauważyć. W tym wypadku niektóre korale lecą od spodu a inne od środka, zależy gdzie robalom lepiej.. kąpiel należy powtórzyć kilkukrotnie co tydz, dwa.
Edit sorry znalazłem icp, miałem wtedy 509 potasu