Skocz do zawartości
lukas.piotr

Lampa LED 20w do 30litrów z LPS- ami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 
Wracam po dłuższej przerwie (niewytrzymałem) chce założyć zbiornik 35x35x35 z panelem 3 komory 1.siporax + filtracja mechaniczna 2. Oświetlana komora z glonem spaghetti 3. Powrót + ew. wegiel
W zbiorniku będą głównie LPSy Acanthastrea, + Rico ew. zoa  Gobiodon i krewetka. 
Proszę o pomoc w konfiguracji i budowie lamy LED ponieważ jestem zupełnie nie „elektroniczny”. 
Sporo już poczytałem, w ostatnich latach skok technologiczny jak dla mnie jest ogromny.
Chce zbudować lamkę ok 20w z wykorzystaniem zasilać MW 24v 3.2A, Aquma przetwornica DC/DC, Aquma LED Kontrol , drivery MW montowany na płycie Aquma, . 
Chciałbym zrobić to na Power LED 1W 3 kanały  
1. Zimny biały 4szt + 2 niebieskie 
2. Royal Blue 6szt 
3. 1xDeep red 660 nm, 1x cyan http://allegro.pl/dioda-power-led-1w-45-mil-cyan-epistar-500nm-pcb-i6935875177.html 3x filet http://allegro.pl/dioda-power-led-1w-45-mil-full-spectrum-na-pcb-i6725935594.html , 1x Royal Blue 
Lub druga opcja gotowa płytka taka, czy ktoś już z tego korzystał ?
https://pl.aliexpress.com/store/product/4-Channel-CREE-XPE-XP-E-EPILEDS-DIY-Led-Lamp-Light-Cyan-495NM-UV-Violet-Purple/434692_32416411408.html
 I teraz dla mnie zaczynają się schody. CZy to wszytko zadziała? jak to podłączyć ? jakie Drivery wybrać? 

bede wdzięczny za pomoc, Łukasz 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

drivery dobierasz do prądu diod - czyli do diod 1W driver 350mA

do tamtej "płytki" 2 rodzaje driverów 600mA i 1000mA

ps. do pierwszej wersji z ledami 1W wystarczy zasilacz 24V  1,5-2A (chyba że juz masz ten 3,2A to oczywiście może być)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki, czy gotowa płytka  z ledmai to dobre rozwiązanie jesli chodzi o konfiguracje barw czy lepiej zrobic to na 1w w mojej konfiguracji. 

mam juz taki zasilacz

Edytowane przez lukas.piotr (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Ta gotowa płytka ma moc blisko 50W  więc nawet jak skręcisz to i tak za mocna (16x3W)

własny projekt zrobisz tak jak Tobie się spodoba , diody 1W są tanie jak .. diody :) jak któraś padnie lub kolor się znudzi to po prostu wymienisz

na Allegro prócz diod są też "gotowe" zestawy radiator nóżki i plexi cięte na wymiar , wystarczy przykleić diody i zmontować :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile driverów 350 ma ;ub 700ma moge dać na zasilacz MW 24v 3.2A?

ile LEDów 1W moge dac na jeden driver 350ma? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

3,2A to 3200mA - policz :)

ilość ledów na driver stało-prądowy zależy od podanego napięcia (prąd jest taki sam ale na każdej diodzie spada napięcie) na 24V do 6 diod (albo 8-9 czerwonych bo mają niższe napięcie 2.4 - 2.7V )  patrzysz na jakie napięcie jest dioda czy biała czy niebieska czy zielona i sumujesz te napięcia - ma być mniej niż 24V bo driver też potrzebuje ze 2V do pracy , jak dasz za dużo diod to będą świecić słabiej  ... albo zrobi się stroboskop (zależy o ile przesadzisz i co to za driver)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok. lapa jest gotowa, świeci. Mam jeszcze kilka pytań,

1. temperatura radiatora to 40*C czy jest ok? czy wymaga wentylatora?

2. kupiłem diody power LED RB http://allegro.pl/dioda-power-led-1w-royal-blue-450-nm-epistar-i6000303983.html oraz Blue http://allegro.pl/dioda-power-led-1w-red-45-mil-615-630-nm-epistar-i6735603037.html  . Nie widzę pomiędzy nimi żadnej różnicy, czy na "oko" jestem w stanie je odróżnić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

1. po jakim czasie masz te 40*

2. skoro lampa świeci ... to nie odróżniasz koloru niebieskiego od czerwonego ? (a sprzedawca powinien opisać która jest która)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. po kilkunastu minutach ale utryzmuje sie na tym poziomie od 2-3 h

2. popierdzieliłem linki, przperaszam. chcodziło mi oto że mam RB oraz Blue i nie widzę mieędzy nimi żadnej róznicy. są tak samo niebieskie

Edytowane przez lukas.piotr (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

40*C może być bz wentylatora

jak świecą na max to nie rozróżnisz - jak zmniejszysz moc to mniej więcej taka różnica (kobiety lepiej rozróżniają kolory)

59bbb19b0edb9_rbvsblue.jpg.6fba8800214e7b1758f6b84b6b2679e0.jpg

jak nie masz sterowania to spróbuj przykryć kilkoma kartkami papieru .. partyzantka ale może wykazać delikatną różnicę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.