F/2 sam nie robiłem, wyszło mi strasznie dużo kasy za sprzęt i półprodukty, a są gotowe rozwiązania.
ad. 1 Roztwory 1-4 można mieszać w mniejszych ilościach, zależnie od tego, jak dokładna jest waga, ważne żeby zachować te same stężenia i proporcje składników.
ad. 2 Do pełnowartościowego nawozu potrzebne są wszystkie składniki, popularne do hodowli glonów są nawozy bez roztworu krzemianów - bo te stymulują rozwój okrzemków. Wydaje mi się, że do uprawy fito przeznaczonego jako pokarm hodowlany krzemiany są potrzebne. Dlaczego, to już pytanie do specjalistów.
Gotowe nawozy można kupić zwykłe, skoncentrowane, bez krzemianów, bez krzemianów z krzemianami w oddzielnej butelce, i każdy roztwór osobno, stąd różna ilość butelek.
ad.3 Produkcja f/2 opiera się o ciągłe rozrzedzanie dlatego, że stężenia minerałów w gotowym medium są bardzo niskie, a dla zachowania właściwych proporcji należy używać proszku w większych ilościach, ze względów pomiarowo-technicznych.
edit: na przykłazie molibdenianu sodu NaMoO4 - w gotowym 1L medium jest ~0,000006 g proszku i ciężko by było w domu to odważyć.