Skocz do zawartości
Gato

Ciekawe wydarzenia

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim :)

Każdego wieczoru, zazwyczaj przy zgaszonym świetle, siadając z latarką przy akwarium, zaglądam w każde zakamarki skał z nadzieją, że znajdę tam coś ciekawgo, nowego, cos co mnie zaskoczy i ucieszy moje oczy...

Nie raz zaskoczyło mnie małe stworzenie, ktore przebiegło od szczeliny po scianach skał aż do swojego bezpiecznego schronienia... 

Kilka razy udało mi sie zobaczyć małe wężowidła, gdzie wtedy, jeszcze nie posiadałem dużych okazów...

...

Dzisiejszej nocy, mamy piękną pełnie księżyca. Po razy kolejny od kąd posiadam baniak i jest w miare dojrzałym akwarium w ktorym istnieje życie na "mikro" poziome, zauważam, że w tę jedyną noc w miesiącu dzieją sie tam na prawdę ciekawe rzeczy.

Stąd moje pytanie oraz ogromna ciekawość. Jak zachowuja sie Wasze akwaria w tę noc ? Czy zauważacie ciekawe, nietypowe zachowanie zwierząt czy raczej jest spokojnie i "standardowo" jak każdego wieczoru przy akwarium ?

Standardowo- mam na myśli sytuację , w ktorej życie jest obecne ale nie zaskakuje nas niczym "nowym". :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Czyli jakie rzeczy? Bo czytam i jest masło maślane heh

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Fresz33 zgasiłes mój entuzjazm :wacko:

Miałem cichą nadzieje, że temat zacznie sie od ciekawych spostrzeżeń na temat akwarium, kiedy na niebie świeci księżyc :D

W moim baniaku w każdą pełnie mam wysyp larw krewetki szkarłatnej.

Heniochus pływa bez zmęczenia wokól skały, a dziś diadema "pyliła" nasieniem jak oszalała... wyjątkowo ślimaki za to spokojne bo zazwyczaj w tę jedną noc wyrzucaja do wody mililitry nasienia.

I coś czego nigdy u siebie nie widziałem, jest duża aktywność "mysis?" Nigdy ich nawet nie widziałem, a dzis wiem, że żyje w szczelinach skał w moim akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, mozna zauważyć tendencje do  rozmnazania płciowego, pod warunkiem, ze masz nocne światło  zmożliwością  cyklu 28  faz księżyca. Ewaentualnie gdzieś wystawione na zewnatrz gdzie nie ma latarni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.