Bzyk002 Zgłoś Napisano 7 Września 2017 Witam, mam Akwarium 30L + 10L Sump i kupiłem dzisiaj fitoplankton. I moje pytanie to ile zaczać podawać na start? Czytałem na forum ze ludzie dozuja okolo 20-30ml na 200-300L mam to poprostu podzielić ze na moje 30L- 3ml fito? Z góry dzieki i może banalne pytanie, podawać po zgaszeniu swiatła? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gato Zgłoś Napisano 7 Września 2017 (edytowane) Ja dozowałem rano i wieczorem po zgłaszaniu światła. Wlewam od 500ml do 1L na raz... dosyc dużo ale na 480L pasuje, zakwitow nie było, a gabki rozrosły sie pięknie. Z racji tego, iż posiadasz bardzo małe akwarium polecam Ci zacząć od 15-20ml. Moze sobie zwiekszac/zmniejszać dawke według uznania i zapotrzebowan baniaka. Obserwuj przede wszystkim czy fito nie zaczyna kwitnąc w akwarium. Edytowane 7 Września 2017 przez Gato (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiks Zgłoś Napisano 7 Września 2017 Ja leje w 42l - 30/40 ml co 3 dzien wieczorkiem Rano już woda jest klarowna wiec jest OK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 7 Września 2017 .To czyli mogłbym dziennie po 10ml lać? A jaką masz obsade korali? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiks Zgłoś Napisano 8 Września 2017 Tutaj masz moje akwarium dwa tyg temu obsada się nie zmieniła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 8 Września 2017 Ja do takiego zbiornika nie dolewał bym żadnego fitoplanktnonu. Wystarczy robić regularne podmiany. Jeśli już kombinować to lepiej wykombinować sobie samoczynną podmianę wody tak żeby woda podmieniała się kilka razy dziennie po troszku. W świeżej wodzie jest wszystko czego potrzeba. Reszta dostanie się do zbiornika razem z pokarmem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach