25.10.2017
Aktualizacja
zasolenie: 1,025
Ph: 8
kH: 7,2
Ca: 410
Mg: 1290
No3: 10
No2: 0
Po4: 0,15
Kurcze znowu coś nie tak...
Korale polipują, nic nie padło i odpukać nie zapowiada się na to ALE...
No właśnie, mam zielono troszkę :/ winię za to wysokie wartości No3 i Po4 (poniżej zdjęcia). Szyb bocznych i tylnej nie czyszczę ponieważ chcę aby w przyszłości ładnie zarosły algami (takie widzimisie :D). Ślimaków mam sporo maluszki i większe sztuki, do tego coś tam krabik elegans zjada i asteriny ale glon rośnie (na skale urósł i jest, a na szybach aż bąbelki puszcza glon ... jak w holenderskim rośliny :x) . Proszę o sugestie co można zrobić? I co to za glon bo ostatnio na forum głośno było o jakimś glonie co dewastuje rafy i amen ...
Dodam tylko, że w kaskadzie siedzi phosguard i purigen oraz węgiel więc kurcze dziwią mnie te parametry...
Z plag zawitały do mnie majano (chyba? do oceny zdjęcie na dole). Właśnie szukam jakiegoś sposobu na nie bo jest ich już chyba ze 6 kwiatków
Ze zmian:
doszła diy lampa led 4x3w Royal Blue + 2x3w UV coś z zakresu 380-410(jakoś tak chyba).
Czyli jest belka led + 2x24w T5 (jedna specialBlue a druga superWhite).
Wygląd akwarium dzięki tej lampie na mega plus (zdjęcia oczywiście nie oddadzą bo telefon przy tej belce fiksuje) i dla życia w akwarium też plus bo wreszcie szczepki akropor, które trafiły na poligon zaczęły polipy wystawiać.
Doszło OKO od aquatrendu jako automatyczna dolewka i to jest po prostu genialna rzecz! Polecam serdecznie .
Ogólne porady dla świerzaka również chętnie poczytam
Pozdrawiam,
Maks