W dniu 20.11.2018 o 22:34, Tapajos32 napisał:BTW kupilem piasek nature ocean jest on w formie wilgotnej (w worku jest trochę wody) ponoc zawiera liczne bakterie denitryfikacyjne co sądzicie o takim "żywym" piasku? Worek ma 4kg cos mi sie zdaje ze to za duzo jak na 30l ?
Szczerze odradzam ten piasek do 30l... człowiek uczy sie na błędach , miałem go około 1/2cm (niecałe 2kg) w moim 30l , po 2 miesiącach podnosiło mi się Kh , obwiniłem skałe RRR o której też wspomniałeś że się zastanawiasz , co się okazało po dosłownym rozebraniu zbiornika (wyciągnięcie skały , piasku itd) piasek dosłownie zgnił.. zrobiła sie "gnojówka" a woda w momencie jego wyciągania zrobiła się brązowa nie mówiąc już o zapachu zgnilizny w całym pokoju.... dowiedziałem się od mojego sprzedawcy akwarysty że ten piasek leży miesiącami lub nawet latami na sklepowych półkach i już w tedy gnije w tych opakowaniach.. czego można nawet nie zauważyć że jest delikatnie podgnity wkładając go do akwarium... szczerze mówił że odradza każdemu ten piasek
Co do skały RRR sam już nie wiem czy to ona też oddawała mi Kh do wody , był przypadek na forum gdzie użytkownikowi "dla syna" którego pozdrawiam właśnie ta skała również non-stop oddawała i podnosiła Kh w jego zbiorniku przez co również ją wymienił po roku walki z nią
Skała RRR jest wykonana w całości przez człowieka , jest to skała syntetyczna którą po procesie produkcji producent umieszcza w specjalnych zbiornikach z życiem oraz bakteriami aby ją zasiedlić , następnie pakują każdy kawałek w osobny papier i leci do klienta , jest wolna od wszelkich plag i niechcianych gości w akwarium , proces dojrzewania przebiega z nią bezproblemowo , bez najmniejszych przygód (praktycznie zero glonów i nic więcej) , w tym momencie pojawia się motyw oddawania Kh do wody.. czy oddaje czy nie , ja sam nie jestem tego pewny na 100% z mojego przykładu gdyż obwiniam częściowo piasek , jednakże przykład użytkownika "dla syna" mówi dużo
Powiem tak , przy moim drugim starcie który odbył się w ten wtorek ( 4 grudnia ) użyłem skały suchej Marco rocks oraz piasku Blue Treasure Premium Coral Sand ( jest to suchy piasek , bardzo fajny oraz drobniutki)
Taki zestaw startowy polecił mi sprzedawca akwarysta z mojej okolicy który zajmuje się tylko i wyłącznie morskimi zbiornikami startuje w ten sposób akwaria na dojrzałej wodzie w ciągu 2tyg zamykając cykl azotowy bez większych plag
Wystartowałem więc na nowo 4 grudnia na suchym piasku , suchej skale oraz 30l dojrzałej wody z jego zbiornika szczepek lps
Pojawi się wpis w moim temacie na dniach w którym opiszę wszystko od nowa , zainteresowanych zapraszam
Pozdrawiam