Skocz do zawartości

Historia edycji

mathom

mathom

Próbowałem na początku stosować korektę logarytmiczną, bo faktycznie przy liniowym zwiększaniu mocy w pewnym momencie ludzkie oko nie rozróżnia już zmiany intensywności światła.

IMO: ma to jedynie sens dla symulacji wschodów/zachodów przy 8bitowej rozdzielczości PWM, gdzie np. na godzinę wschodu masz tylko 255 poziomów i ściemnianie/rozjaśnienie zachodzi skokowo. Faktycznie przy korekcie logarytmicznej  (patrz http://www.avrfreaks.net/forum/logarithmic-led-brightness-function) jest ciut lepiej.

Stwierdziłem jednak że to jest niepotrzebne marnowanie pamięci avr i kupiłem 12bitowe moduły PWM, gdzie problem widocznych przeskoków jasności przy ściemnianiu jest praktycznie niezauważalny (4048 poziomów), można ustawić znacznie mniejszą wartość światła nocnego (1/4048 zamiast 1/255), a co najważniejsze można bardzo łatwo regulować częstotliwość pracy (bez babrania z timerach avr, które powoduje inne problemy w tym rozregulowanie czasu).

Nie jestem ekspertem do elektroniki, ale wydaje mi się że to nie jest tak że przy PWM dioda świeci na 50% mocy i przełączanie ma wpływ na postrzeganie intensywności. Mówimy przecież o częstotliwościach rzędu kilkusetH. Zresztą wystarczy podpiąć pod lampę watomierz.

Tak na dobrą sprawę dochodzę do wniosku że dywagacje o mocach ledów, szczególnie chińszczyzny, gdzie nie mam możliwości sprawdzić ile świeci lumenów o jakiem temperaturze są do rozbicia o kant d*.

Przydałby się miernik PAR, zastanawiam się nawet nad kupnem,a na pewno nad pożyczeniem, tyle że chyba nikt nie ma :(

mathom

mathom

Próbowałem na początku stosować korektę logarytmiczną, bo faktycznie przy liniowym zwiększaniu mocy w pewnym momencie ludzkie oko nie rozróżnia już zmiany intensywności światła.

IMO: ma to jedynie sens dla symulacji wschodów/zachodów przy 8bitowej rozdzielczości PWM, gdzie np. na godzinę wschodu masz tylko 255 poziomów i ściemnianie/rozjaśnienie zachodzi skokowo. Faktycznie przy korekcie logarytmicznej  (patrz http://www.avrfreaks.net/forum/logarithmic-led-brightness-function) jest ciut lepiej.

Stwierdziłem jednak że to jest niepotrzebne marnowanie pamięci avr i kupiłem 12bitowe moduły PWM, gdzie problem widocznych przeskoków jasności przy ściemnianiu jest praktycznie niezauważalny (4048 poziomów), można ustawić znacznie mniejszą wartość światła nocnego (1/4048 zamiast 1/255), a co najważniejsze można bardzo łatwo regulować częstotliwość pracy (bez babrania z timerach avr, które powoduje inne problemy w tym rozregulowanie czasu).

Nie jestem ekspertem do elektroniki, ale wydaje mi się że to nie jest tak że przy PWM dioda świeci na 50% mocy i przełączanie ma wpływ na postrzeganie intensywności. Mówimy przecież o częstotliwościach rzędu kilkusetH.

mathom

mathom

IMO: ma to jedynie sens dla symulacji wschodów/zachodów przy 8bitowej rozdzielczości PWM, gdzie np. na godzinę wschodu masz tylko 255 wartości ściemnianie/rozjaśnienie zachodzi skokowo. Faktycznie przy korekcie logarytmicznej  (patrz http://www.avrfreaks.net/forum/logarithmic-led-brightness-function) jest ciut lepiej.

Nie jestem ekspertem do elektroniki, ale wydaje mi się że to nie jest tak że przy PWM dioda świeci na 50% mocy i przełączanie ma wpływ na postrzeganie intensywności. Mówimy przecież o częstotliwościach rzędu kilkusetH.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.