@mathom :
To co piszesz, to jest druga strona medalu - też zamierzam to zrobić na 12bitowym przetworniku PWM po I2C. Właśnie z powodu przeskoku jasności.
Ale korekcji gamma (tej logarytmicznej właśnie) nie stosuje się z tego powodu, lecz aby wyrównać właśnie subiektywne zmiany jasności względem "kroku" który robisz. Bez tej korekcji powyżej 50% wypełnienia PWM nie widzisz już różnic w jasności - a przynajmniej nie tak znaczne jak zmiana z 0% na 10%
Hm, fakt z driverami mam do czynienia dopiero teraz, i jeszcze nie testowałem właśnie jak to wygląda przy regulacji PWM pełnej na nich (mam tylko zadajnik PWM, który niekoniecznie działa prawidłowo - jest dostosowany do silników i driverów bldc)
Nie jest tak, że nawet przy regulacji PWM na driverze dioda dostaje po prostu mniejsze napięcie przy stałym prądzie? Tak przynajmniej myślałem.
Ew skoro jest to regulacja PWM prądem, to napięcie które jest podawane powinno być w miarę "stałe" przy wartości zadanej. Wtedy przy mniejszym prądzie, czyli przy 50% wartości zadanej 350mA jednak powinno oznaczać że dioda zabierze 1,5W a nie 1.
Chyba że masz na myśli subiektywne postrzeganie jasności diody? Wtedy jestem w stanie się zgodzić z tym stwierdzeniem że "świeci jak 1W"
Edit:
@silvia - robiłeś jakieś testy że tak jest?
W sumie mam wszystko oprócz diody 1W żeby to sprawdzić Chwała producentom "gotowych rozwiązań" - mam i miernik lux'ów jak i diody i drivery. Chyba się dzisiaj pobawię