Przerobina została głębokość bo ma 47cm, a nie 45cm, tak aby panel był 12cm od tylnej szyby (dzięki temu mogłem wstawić odpieniacz tunze 9001). Zmianie też uległa odległość w panelu tam gdzie jest pompa powrotu (czyli pierwsza od lewej patrząc na zdjęcie panelu od tyłu) jest 9cm, a nie 6cm, A obok zostało 4cm (tyle na grzałkę wystarczy). Ostatnią zmianą jest wycięcie na grzebień ma 6cm od krawędzi szyby panelu (ta jest o 1cm niższa niż całe akwarium, takie zabezpieczenie jakby prądu brakło to woda się wyrówna, a nie przeleje), a nie 4cm jak na zdjęciu i powiem, że spokojnie mogło być 8cm. Musiałem zpiłować prawie cały grzebień inaczej woda była 0,4cm od krawędzi akwarium. Za mało wracało względem tego co podawała zpowrotem do akwarium pompa (New jet 1200). Projekt nie jest mojego autorstwa, znalazłem w sieci i lekko zmodyfikowałem. Wrzucam może się komuś przyda. Dodam jeszcze, że rozbieżność cenowa podczas zamawiania szkła była ogromna (wysłałem maila chyba do 9-10 firm) i zdarzyło się nawet, że 2 firmy nie były w stanie wykonać projektu. Myślę że problemem było czarne szkło label użyte do wstawienia przegrody (ponoć drogie) , niektórzy próbowali wymienić na plexi, na co się nie zgodziłem. Była też firma, która nie umiała wyciąć w szkle zęba na grzebień, tylko chciała uciąć szybę o te 6cm niżej, a potem dokleić pasek, mówiąc, że tak się robi w 99% przypadków, a silokonu i tak nie bedzie widac bo tam jest poziom wody, hehe:-). Nie obyło się jeszcze bez lekkiej pracy w domu. Musiałem dokupić polniczki diamentowe i delikatnie powiększyć otwór powrotu bo lockline nie chciał wejść, ale to już kosmetyka. Ogólnie całość, szkło jak i lampa prezentuje się dużo lepiej niż na zdjęciu, takie szkło na szkle, bardzo estetycznie. W tylnim panelu mam po kolei patrząc na akwarium z przodu;
- pierwsza przegroda 2l siporaxu+500ml matrixa+gąbka10ppi+gąbka30ppi+wata na samej górze pod grzebienie
-druga przegroda odpieniacz tunze 9001
-trzecia przegroda grzałka jager 100w+50g purigen+250ml phosguard+ AF węgiel aktywny (ok20-25g)
-czwarta przegroda pompa powrotu New Jet 1200. Nad tą przegrodą znajduje się też dolewka grawitacyjna Aqua Trendu 4l.
Mam nadzieję, że komuś się przyda i jak szuka fajnego, małego szkła to będzie miał już projekt gotowy :-)