Skocz do zawartości
DiTus

krab - identyfikacja

Rekomendowane odpowiedzi

właśnie wyłowiłem takiego oto krabika... a dlaczego?? co mnie zaniepokoiło??

to że siedział sobie na koralu... 1061-krabik.jpg

czy może mi ktoś powiedzieć, czy jest on bezpieczny dla mojej rafki??

wpuścić go z powrotem, czy raczej nie...

inna fotka:

1061-krabik2.jpg

wrzucić go do akwarium, czy raczej nie... nie mam sumpa

czy krab może podgryzać korale??

bo oprócz korali mam:

dwie krewetki (czyszczącą i boksującą)

ślimaki

rozgwiazdę piaskową

jeden błazenek...

może być niebezpieczny dla nich ten krabik?? dla mnie wygląda sympatycznie... ale już jednego miałem killera i zadziobał mi ze dwa ślimaki i rozgwiazdę piaskową....

już od 12h się męczy w szklance...

Pozdrawiam,

Piotrek

120x70x50 3-side view, T5, 2x6100 + 2x6550, BK 250, Profilux, DaStaCo, AF, AiO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc DiTus,

Mam identycznego na swojej rafie już od 1,5 roku. Nazwałemm go "krab puchatek" bo taki puszysty.

Ogólnie jest spokojny i żywi się glonami - jednak na meerwasserleksikon twierdza ze potrafi zrzerać korale miękkie (grzybki), co by się zgadzało bo akurat w jego rewirze zikneło mi sporo grzybów. Więc decyduj czy chcesz go mieć czy nie.

Moj sie zrobił wielkim bydlakiem (ok 7cm) i sam zastanawiam się czy go nie eksmitować.

A jak tam akwa?

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akwa spoko... żyło trochę swoim życiem :) mam kilka mikękasów, jednego twardziela i to co wyżej napisałem... na razie inwestuje w sprzęt (szukam aktualnie ozonatora, bo jak rozumiem tylko nim mogę podbić redoks??)

teraz postanowiłem trochę je skomputeryzować... podłączam terminal GSM z Java, którym będę wszystko kontrolował zdalnie (strona www, sms, itp)... dość ambitne

sondy już mam (redoks, ph, listwę właśnie skończę dzisiaj - dam fotki) coś podobnego do tego Twojego komputera... tylko że lepsze :) (no może nie do końca, ale możliwości ma ogromne, tylko czasu mi brakuje)

Pozdrawiam,

Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
DiTus :

szukam aktualnie ozonatora, bo jak rozumiem tylko nim mogę podbić redoks??

Poczytaj trochę o ozonie - jest kilka tematów w archiwum na ten temat i napisz jaki masz redox, że w taki sposób chcesz go podnosić.

Moim zdaniem ozon powinien być stosowany przy katastrofach ekologicznych lub jakiś inwazjach pasożytniczych. Jeśli jest niski w zbiorniku to oznacza, że coś nie gra z filtracją i ozonem za wiele nie zrobisz. To znaczy redox Ci się podniesie ale sprawy to nie załatwi.

Odradzam podchodzenie do ozonu jako lekarstwo na wszelkie zło!!!

Pozdrawiam

Czarek Rebech

900l + sump 450l + cała masa drobiazgów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam akwarium 112l. Przez ostatnie 3-4 miesiące było trochę zaniedbane (brak czasu, częste wyjazdy)- pojawiły się okrzemki na wszystkich skałach, ale szczerze powiedziawszy to były zawsze, ale ostatnio było ich tak wiele, że powiedziałem "dość" ...

dokupiłem skały (miałem 12, teraz mam 5-6kg. więcej) wsadzałem anti phos Fe z AM, kupiłem sondę redox teraz mam około 200, ale sonda dopiero się moczy drugi dzień i jej wskazania się wahają... dlatego chcę kupić ozonator plus zrobić kompa akwarystycznego, tak aby coś robił za mnie :) (ech człowiek to jest leniwy:D)

jako filtrację mam biostarflotor'a, który powinien "uciągnąć" tą jedną rybkę...

cyrkulację mam 1000l + odpieniacz + 1000 z falownikiem, czyli można powiedzieć że na poziomie 20-25x litraż... to tyle

chyba mogę ppowalczyć z ozonem teraz?? co wy na to???

Pozdrawiam,

Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekaj jeszcze tydzień na wiarygodny wynik redox. Jeśli masz okrzemki to znaczy, że coś się niedobrego dzieje z filterem RO. Masz DI? Zwiększ cyrkulację. Proponuję także zastosować węgiej dobrej jakości np. Kenta. Może warto posadzić jakieś glony wyższe choć na jakiś czas.

Zostaw ten ozon na razie.

Pozdrawiam

Czarek Rebech

900l + sump 450l + cała masa drobiazgów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rebciu - DiTus ma moje stare akwa. Glonów tam raczej bym nie wpuszczał bo potem ich nie opanujesz. Biostar uciągnie ci nie jedno :) u mnie widziałeś ile było zwierza w tych malutkich 112L :)

Co do okrzemek to Rebciu ma racje - sprawdz wode po RO i dodaj DI.

Powodzenia z budowaniem kompa, trzymam kciuki bo interesująco to wygląda.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żywicę DI to też dodałem... na razie po dodaniu jej, atiphos FE AM i zrobieniu dwóch podmian cotygodniowych jest zdecydowanie mniej okrzemek...dwa dni temu dodałem skały... na razie odpieniacz mi nic nie wyrzuca, ale pewno musi minąć dwa trzy dni zanim się przystosuje do nowych warunków (skała)....

czekam...

co do cyrkulacji to czekam na tunze 6025... wie ktoś gdzie jest dostępna w Polsce??

jak na razie "odpaliłem" dopiero listwę do kompa (wolę ją testować jak jestem w domu:D), ale coś już jest :)

EDIT

no i kraba wpuściłem z powrotem do akwarium... ech człowiek ma miękkie serce :)

Pozdrawiam,

Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.