Skocz do zawartości
wiesiektbg

Wapń i Magnez

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...

Od jakiegoś czasu mam problem z ustabilizowaniem wapnia i magnezu. 

w chwili gdy miałem Ca 500   Mg 1540 (chcąc zbić ich conieco) odłączyłem reaktor od obiegu. Z racji niskiego KH 7,0 które chciałem podbić, podawałem sodę. 

Dzis parametry mam następujące: kh 8,0  Ca 540 Mg 1500. Co ciekawe, mam dwa baniaczki 300l i 120l pod jednym obiegiem. W mniejszym LPS i SPS polipuja, aż miło. Nawet miękasy nie marudzą. Za to w większym SPS i LPS marudzą, z miękasami  też nie jest najlepiej. Najdziwniejsze jest to, że Ca i Mg są na tym samym poziomie. Kh po sodzie też wrosło mniej niż się spodziewałem - do obiegu weszło 48mg sody. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może zasolenie masz wysokie ? jakiej soli używasz ?a nad tymi dwoma akwa masz to samo oświetlenie? bo jeśli nie to pewnie oświetlenie sprawia ze różnie wyglądają zwierzaki .

837d639304681b7236fa4a1fcb7184c1u1262a1110.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oświetlenie jest różne - nad mniejszym chinka 120w, nad większym DIY cree 240w. A zasolenie mam 1,025 mierzone niedawno skalibrowanym refraktometrem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to już wiesz czemu zwierzaki wyglądają różnie w tych zbiornikach :) i pewnie cyrkulacja jest tez innya 

a co do zasolenia to ja tez tak miałem ciagle wysoki wapn i magnes na początku miałem spławik i na nim było jakieś 1.025 później kupiłem refraktometr i okazało się ze jest 1.028 .Refraktometr skalibrowałem na wodzie RO i na płynie zrobionym ze soli ,było niby ok aż kupiłem 2 tyg testy AF i sprawdziłem Refraktometr ma ich płynie referencyjnym ,okazało się ze mam 1,026 a kh mam na poziomie 6,7-7 (zależy jak uda mi się test zrobić :) .Piszac to chce ci uświadomić ze może jednak masz za wysokie zasolenie ? ja bym to sprawdził w jeszcze innym źródle żeby wykluczyć błąd. 

837d639304681b7236fa4a1fcb7184c1u1262a1110.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.