Skocz do zawartości
Kevlar

Żółta plaga! - Pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Co to jest za cholerstwo?

Wygląda to jak pęk miękkich rurek (długość do 7 mm ale przeważnie to tak ze 4-5 mm) powyginanych w różne strony. Niektóre mają tych rurek (macek? - nie wiem jak to nazwać) kilkanaście, mniejsze mają po kilka. Średnica największej kępki 2cm. Reszta mniejsze lub bardzo małe. Żadne nie ma stopy. Od razu wyrasta ze skały. Zaczyna być tego bardzo dużo (w szybkim tempie) po całej skale, czyli to pewnie jakaś plaga. Niestety nie wiem co to jest. Proszę o identyfikację.

Fotki trochę marnej jakości ale w fotografii jestem słaby a i aparatu na razie nie poznałem bo instrukcja trochę grubawa ;-) .

Zaraz!? A jak je wkleić?

1295-plaga1 mała.jpg

1295-plaga2mała.jpg

akwa 98 ltr + sump 57 ltr - takie maleństwo.delfin02.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w morde!!! Ja się uczę wklejać foty (jak przedszkolak) a tutaj mi wypisuje jakieś "fatal error". Dzięki braku wiedzy komputerowej plaga zupełnie mnie opanuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z wklejeniem fotek. Te fotki to i tak makabra ale tym swoim aparatem (na razie) nie potrafię zrobić lepszych. Na tym forum udało mi się wkleić fotki:

http://aqua-reef.pl/viewtopic.php?t=216

Baaaardzo proszę o identyfikację bo zaczyna mi się to rozrastać w zastraszającym tempie!

Z góry dziękuję!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To gąbki lub osłonice. Nie są żadną plagą, filtruja wodę, choć bywa, że pojawiają się w większych ilościach.

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Andrniew

Nie wklejaj - prosze:D

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To napewno gabki. Nic groznego, wprost przeciwnie - ale fakt, walory estetyczne raczej srednie :)

Dom bez szumu odpieniacza jest dla mnie za cichy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, może o to Ci chodzi ?? właśnie chciałem zapytac co to . moje akwarium ma miesiąc , 11 kg skały 92 litry w obiegu , i nagle w ciągu 2-3 dni skała sie zrobiła żółta .

zdjcie009yc2.jpg

zdjcie008rx2.jpg

zdjcie012nj9.jpg

zdjcie010yu1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.