Skocz do zawartości

Historia edycji

Gato

Gato

Cześć wszystkim.

Piszę w imieniu mojego kolegi.

Otóż, ma kłopot z turbinarią. W jej środku zebrało sie trochę resztek przemiany materii oraz piasku. Po wydmuchaniu zanieczyszczenia pipetą okazało się, że koralowiec traci tkanke oraz tworzy sie ubytek w szkielecie.

"Akwarium 250l w obiegu, podmiany co 2 tyg 20l, sól od zawsze Tropic Marin Bio-actif 

Parametry stałe:
zasolenie 1,024
Magnez 1350
Wapń 380
Kh 7,7
NO3- 5
Amoniak 0
Fosforany 0,03

inne korale rosną polipują jest ok

Turbinaria rośnie polipuje ale traci tkankę od środka. 

Ostatnie zmiany w akwarium:
-refugium
-zmiana miejsca turbinari 

Zaczęło się od zanieczyszczenia, po zdmuchnięciu pipeta pokazał się mały brak tkanki, który się rozrasta."10086571_DSC_0049.JPG10086573_DSC_0053.JPG

Jak można zatrzymac utrate tkanki ?
Ostatecznie poleciłem mu wyciagniecie koralowca i wymoczenie w dipie, natomiast kolega chce uniknąc wyciagania go bo będzie to dosyć problematyczne.
Gato

Gato

Cześć wszystkim.

Pisze w imieniu mojego kolegi.

Otóż, ma kłopot z turbinarią. W jej środku zebrało sie troche resstek przemiany materii oraz piasku. Po wydmuchaniu zanieczyszczenia pipeta okazało się, że koralowiec traci tkanke oraz tworzy sie ubytek w szkielecie.

"Akwarium 250l w obiegu, podmiany co 2 tyg 20l, sól od zawsze Tropic Marin Bio-actif 

Parametry stałe:
zasolenie 1,024
Magnez 1350
Wapń 380
Kh 7,7
NO3- 5
Amoniak 0
Fosforany 0,03

inne korale rosną polipują jest ok

Turbinaria rośnie polipuje ale traci tkankę od środka. 

Ostatnie zmiany w akwarium:
-refugium
-zmiana miejsca turbinari 

Zaczęło się od zanieczyszczenia, po zdmuchnięciu pipeta pokazał się mały brak tkanki, który się rozrasta."10086571_DSC_0049.JPG10086573_DSC_0053.JPG

Jak można zatrzymac utrate tkanki ?
Ostatecznie polecilem mu wyciagniecie koralowca i wynoczenie w dipie, natomiast kolega chce uniknąc wyciagania go bo będsie to dosyc problematyczne.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.