Witam,
Proszę o pomoc ekspertów . . . Od roku śmigam na dwóch belkach LED, które mam pod przykrywą akwarium tzn. ok 2-4 cm nad powierzchnią wody i dlatego też mam je skręcone na ok 45% . . .
Pytanie : czy belka LED bezpośrednio nad powierzchnią wody skręcona na 45% daje koralom takie samo światło jak ta sama belka powieszona powiedzmy kilkanaście cm nad akwarium ale działająca na 100% ???
Przez ten rok mało jaki koral przetrwał, niektórym się podoba ale większości wydaje mi się, że jest za jasno ??? Parametry wody mam pod kontrolą więc w sumie jedynie mi światło podpada dlaczego nie mogę wyhodować ładnych korali . . . Miesiąc temu zacząłem kombinować i dokupiłem dwie belki T5 x 54W no i niestety efekt taki, że akwarium zarosło glonami :(. Belki te były również bezpośrednio nad wodą ale T5 nie mogłem skręcić więc wczoraj je usunąłem i jestem w punkcie wyjścia . . .
Teraz rozglądam się za porządną lampą LED w stylu Maxspect Razor r420r ale może coś tańszego?? Chodzi mi o to aby lampa była smukła i na stópkach abym mógł ją postawić na akwarium i aby nie raziła w oczy bo mnie żona z chałupy wyrzuci
Proszę o propozycje lampy i odp. co do powyższych rozważań
dzięki