Dokupiłem pompę Jebao RW-4, ciężko ustawić jak korale są na małych skałkach, które nie są przyklejone.
Skała która leżała obok poszła "do góry". Wydaje mi się, że detrytus lepiej teraz krąży po akwarium, wcześniej bardzo klinował się za skałkami i pomimo różnych ustawień z RW-4 nie chciał się ruszyć.
31.XII zrobiłem pierwszą podmianę wody - 10l. Przy okazji odessałem syf z dna i wypłukałem gąbkę w tych 10l wody. Chciałem jeszcze poczekać z podmianką, ale patrząc na to jaki syf wyszedł z gąbki to chyba dobrze zrobiłem.
Z korali pojawiły się: 23.XII Capnella i Sinularia. W weekend jadę po Clavularia i Rhodactis fluo zielony.
Zaprosiłem do obsady Mitraxa 29.XII , chowa się w skałkach i wcale go nie widać.
Wczoraj wziąłem się za klejenie korali, "Aqua Medic Coral Construct" wysechł po 1 użyciu więc użyłem "Deltec Aquascape", zobaczymy czy skałki dzisiaj nie odpadną.
W niedzielę walczyłem z jedną Aiptasią, rosła od dołu na osobnej skałce z Capnella. Użyłem wody utlenionej i octu, zeskrobałem co zostało, zobaczymy czy ją wykończyłem. Capnella trochę ucierpiała, wypuściła po wszystkim śluz wokół siebie ale już dochodzi do formy.
Trochus chodzi tylko po szybie, ze skał "ucieka".
Babylonia, Nassarius - prawie ich nie widać.
Astralium spp. - jako jedyny siedzi na skale i wcina wszystko co widzi, szczególnie zielone nitkowate.
Termometr - muszę wymienić baterię bo już prawie nic nie widać.
Testów na razie nie planuję. Obsada - dalej sądzę, że tylko miękkie.
-------------------
Mam jeszcze pytanie odnośnie Sinularii, w nocy wygląda tak (na chwilę zaświeciłem), jest oklapnięta, za to w dzień bardzo fajnie się pompuje. Z tego co czytałem to normalne.
Czy po włączeniu światła actinic (na noc) oba korale miękkie także w nocy będą napompowane? Myślałem o zakupie Aquael Moonlight, nie chcę na razie wydawać >500zł na nową lampę. W obecnej lampie nie mogę wyłączyć samego białego na noc.