Skocz do zawartości

Historia edycji

Nalesnick

Nalesnick

Witam

Zawsze w takiej sytuacji jest trudno ale mysle ze da ona wielu do myślenia, więc zrelacjonuję.

Dzień 44

NO2 - 0,05 ciągły alarm.

Niestety ja beztrosko nakarmilem ryby wodzieniem, którego mało kto jadł więc wiekszosc opadła między skały. Sobota przed swietami, małe imprezowanie. O 22.00 zgasło światło więc koło 23.00 je zapaliłem by nakarmić ryby. Znów większość mrożonek spadła niezjedzona między skały.

Dzień 45

NO2 - 0,10 - początek konca.

Większość małych ryb ledwie dycha. Szybka podmiana wody. Lineatus kładzie się na piachu węc decyzja by go odłowić i zawieźć do znajomego. Tega dnia padają jeszcze 2 anthiasy. Zrobiłem też druga podmianę ale nie daje to w zasadzie żadnych efektów.

Dzień 46

NO2 - 0,20

Rano wieści, że Lineatus jednak odszedł. Odławiam dwa kolejne anthiasy. Elegans jakoś walczy. 

Dzień 47

NO2 - 0,20

Odławiam ostatniego anthiasa, ecseniusa i próbuję elegansa ale zwiał w skały.

Dzień 48 

NO2 - 0,20

Elegans odszedł i o dziwo widziałem żywą babkę cryptocinnctus. Do filtracji wkładam węgiel. I wlewam bakterie super Blend.

Dzień 48 

NO2 - 0,30

Azotyny ciągle rosną mimo że nei ma juz w zasadzie źródła amoniaku. 

Dzień 49 czwartek 05.04.2018

NO2 - 0,40

Brązowe glony oblepiają skały. Azotyny ciągle w górę. Krewetki żyją, rozgwiazda też. Korale też jakby im to nie przeszkadzało. Od dwóch dni nie widziałem już babki. Czekam na koniec tej gehenny ale jakoś końca nie widać.

Wnioski:

Zamknięcie cyklu azotowego to jedno a odpowiednia ilość bakterii nitryfikacyjnych to drugie. Rozpędzanie sytemu nie było złe tylko tempo zbyt duże. Polecam nowym akwarystom jako przestrogę.

Nalesnick

Nalesnick

Witam

Zawsze w takiej sytuacji jest trudno ale mysle ze da ona wielu do myślenia, więc zrelacjonuję.

Dzień 44

NO2 - 0,05 ciągły alarm.

Niestety jak beztrosko nakarmilem ryby wodzieniem, któreg mało kto jadł więc wiekszosc opadła między skały. Sobota przed swietami, małe imprezowanie. O 22.00 zgasło światło więc koło 23.00 je zapaliłem by nakarmić ryby. Znów większość mrożonek spadła niezjedzona między skały.

Dzień 45

Większość małych ryb ledwie dycha. Szybka podmiana wody. Lineatus kładzie się na piachu węc decyzja by go odłowić i zawieźć do znajomego. Tega dnia padają jeszcze 2 anthiasy. Zrobiłem też druga podmianę ale nie daje to w zasadzie żadnych efektów.

Dzień 46

NO2 - 0,20

Rano wieści, że Lineatus jednak odszedł. Odławiam dwa kolejne anthiasy. Elegans jakoś walczy. 

Dzień 47

NO2 - 0,20

Dzień 48 

NO2 - 0,20

Elegans odszedł i o dziwo widziałem żywą babkę cryptocinnctus. Do filtracji wkładam węgiel. I wlewam bakterie super Blend.

Dzień 48 

NO2 - 0,30

NO2 - 0,40

Brązowe glony oblepiają skały. Azotyny ciągle w górę. Krewetki żyją, rozgwiazda też. Korale też jakby im to nie przeszkadzało. Od dwóch dni nie widziałem już babki. Czekam na koniec tej gehenny ale jakoś końca nie widać.

Wnioski:

Zamknięcie cyklu azotowego to jedno a odpowiednia ilość bakterii nitryfikacyjnych to drugie. Rozpędzanie sytemu ni było złe tylko tempo zbyt duże. Polecam nowym akwarystom jako przestrogę.

Nalesnick

Nalesnick

Witam

Zawsze w takiej sytuacji jest trudno ale mysle ze da ona wielu do my relacjonuję.

Dzień 44

NO2 - 0,05 ciągły alarm.

Niestety jak beztrosko nakarmilem ryby wodzieniem, któreg mało kto jadł więc wiekszosc opadła między skały. Sobota przed swietami, małe imprezowanie. O 22.00 zgasło światło więc koło 23.00 je zapaliłem by nakarmić ryby. Znów większość mrożonek spadła niezjedzona między skały.

Dzień 45

Dzień 46

NO2 - 0,20

Dzień 47

NO2 - 0,20

Dzień 48 

NO2 - 0,20

Dzień 48 

NO2 - 0,30

NO2 - 0,40

Wnioski:

Zamknięcie cyklu azotowego to jedno a odpowiednia ilość bakterii nitryfikacyjnych to drugie. Rozpędzanie sytemu ni było złe tylko tempo zbyt duże. Polecam nowym akwarystom jako przestrogę.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.