MaciejK Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 Co może być przyczyną że nagle w nocy spada poziom wody w kominie?? Przez tydzień/dwa jest wszystko dobrze a tu nagle którejś nocy spada poziom np o 5cm?? Rozumiem że woda paruje ale wtedy poziom wody zmniejsza się w komorze pompy i dolewka go dolewa. Tutaj poziom wody spada w kominie. Muszę podkręcić pompę o 1 lub 2% by zalało komin do odpowiedniego poziomu z powrotem przykręcić pompę. Czy ktoś miał taki przypadek?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 wystarczy że grzebień się delikatnie zabrudzi i już poziom spada Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 ale po chwili jak wyrównam poziom to jest wszytko w porządku, a grzebienia nie ruszam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 Jaka pompa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 DCP 8000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 Jakoś znajomo wygląda.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 duży ślimak sie przeszedł po grzebieniu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 15 minut temu, silvia napisał: duży ślimak sie przeszedł po grzebieniu ? A nie wiem. Dzieję się to w nocy więc jest to możliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Velociraptor Papaja Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 Mi czasem też różnie pompuje - DCT-6000 - może taki urok?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 moim zdaniem wina pompy chyba wszystkie pompy DCP maja taka wade Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 Ale czemu akurat poziom wody zmienia sie w kominie a nie w komorze pompy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 18 minut temu, MaciejK napisał: Ale czemu akurat poziom wody zmienia sie w kominie a nie w komorze pompy? może po prostu tego nie zauważasz ? nie wiem jaka duza masz komorę a jaki komin ,im większa komora to tym mniej zauważalna różnica poziomów .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawoj1 Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 (edytowane) Ja od kilku tygodni mam DCS-7000 i już kilkakrotnie działo się to o czym pisze MaciejK- zmieniał się poziom wody w kominie w ciągu kilku godzin pomimo sprawnej dolewki. Tak się zastanawiam czy może to wynikać z tego, że obok pompy leży grzałka Jager 200W, czy przypadkiem jej uruchomienie nie powoduje zaburzenia pola elektromagnetycznego w pompie nie delikatnie nie przestawia jej wydajności?. Komora gzdie jest pompa obiegowa i czujniki dolewki jest duża więc nie jest to problem o, którym wspomina Erwin. Edytowane 9 Stycznia 2018 przez pawoj1 (wyświetl historię edycji) Cytuj 350 l + sump 140l, LED DIY 240w+ 2x39w actinic T5, odpieniacz Black Pearl by Sebastek, 2x Tunze 9045, LR 35 kg ,LS 18 kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 To chyba nie, bo u mnie grzałka leży na pompie. Mam dct-9000. Na początku obniżał się poziom (grzałka była w innym miejscu) , ale już jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 Ja mam grzałkę blisko komory pompy "przerobilem " 2 pompy DCP 5000 miały/maja wahania mocy a DCP 8000 nie ma ,nie jestem fizykiem ale nie wydaje mi się żeby grzałka tj. jej praca może mieć wpływ na pole magnetyczne pompy i skoki mocy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jimi Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 Dlatego spada poziom wody w kominie bo pompa obiegowa jest zapchana,brudna.wyczyścić i będzie OK.Przy okazji wyczyścić rury od pompy i spustowe do sumpa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2018 Jebao nie pompuja rowno i sa czule na zmiany napiecia, tu czyszczenie nic nie zmieni. Mozesz dac ze 2% wiecej i niech sie troche wiecej przelewa przez rewizje - bedzie spokoj (na jakis czas). Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbecz Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2018 Ja miałem podobny problem z DCT-6000 długo walczyłem i wg mnie nie powinny one pracować za wolno ani na największych obrotach,moja pracuje na 75%(2 ostatnie diody nie świecą się) i pół roku nie mam już żadnych problemów oczywiście raz w miesiącu ją czyszczę.No i woda delikatnie się przelewa przez rewizję . Cytuj Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Khermorh Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2018 Miałem to samo u siebie z DCP 10000, na początku było ok po dwóch miesiącach poziom w kominie opadł i słychać było chlupot. Podkręciłem ustawienie o jeden poziom i poziom wody wyrównał się i jest OK. Cytuj http://Pierwsza solniczka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2018 To co trzeba cały czas podkręcać o 1-2 %?? A co jak dojdzie się do 100%?? 12 godzin temu, SzymonH napisał: To chyba nie, bo u mnie grzałka leży na pompie. Mam dct-9000. Na początku obniżał się poziom (grzałka była w innym miejscu) , ale już jest ok. Po jakim czasie się ustabilizowała?? U mnie pompa chodzi na 61% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2018 U mnie ciśnie DCT na 9 diodzie, czyli ok 90%. Odnośnie czasu to ciężko wyczuć. Pracuje od marca, a od kilku miesięcy jej nie ruszam. Czasami jak postoi przy podmianie, to więcej pompuje, ale po kilku godzinach pracuje normalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2018 A czy może to mieć związek ze co 2 dzień ją wyłączam na około 30minut podczas karmienia. U mnie nie ma diod tylko pokazuje który bieg od 30-100 i ile watów zużywa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2018 Te 30 minut to bez zasilania rozumiem. Może wtedy "regeneruje się" / chłodzi zasilacz i pompa startuje z większą mocą. Jedyne takie coś mi chodzi po głowie i może to być jeden z powodów późniejszego spadku mocy. Nie odłączaj jej od zasilania, tylko kliknij FEED i obserwuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2018 Tak odłączam zasilanie. Samo FEED trwa 10 minut a to trochę za krótko. Ale od teraz nie używał tylko FEED i zobaczmy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2018 ja odłączałem od zasilania i wciskałem feed - nic to nie zmieniało ,zasilanie nie ma nic do rzeczy ,stabilizuje ja zasilacz 24v a w moim przypadku pracuje jeszcze na stabilizatorze ..te pompy to tani badziew jakie pieniądze taka pompa i trzeba się nauczyć z tym żyć .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach