Skocz do zawartości

Historia edycji

tedeus63

tedeus63

Witam  jeśli chodzi o rafę snurkowanie i nurkowanie bardzo polecam  hotel Aurora Oriental  Resort. byłem tam w zeszłym roku. Hotel bez rewelacji  standard jak na egipt. Jedzenie dobre i kilka basenów na osrodku. Ale ja nie pojechałem tam dla hotelu i wyżerki :) tylko dla rafy. Jesli ktos mówi ze rafa jest lepsza w Sharm el Sheik to chyba nigdy nie był w Marsa Alam. nie ma porównania niebo a ziemia na korzyść Marsa. do plazy trzeba dojśc kilaset metrów spacerkiem . znajduje sie tam zatoczka cos w rodzaju Abu Dabab  tylko mniejsza . snurkowanie jest zajebi...e rafy mnóstwo róznej bardzo blisko powierzchni wody. , ryb także , żołwie  mureny płaszczki ,osmiornice jednym słowem wszystko. brakowało tylko rekinów. hehe 2 razy udało mi sie trafic delfiny które wplyneły do zatoki (kilkanascie sztuk) , gdy do nas podpłyneły zona przerazona ze to rekiny :)  napjpierw chciała mi wejść na plecy a potem próbowała ucieczki. dopiero gdy wyjasniłem ze to delifiny uspokoiła się . by zobaczyc delfiny trzeba wstac i snurkowac około 7 rano bo podobno tylko rana tam zaglądają. po drugiej stronie zatoczki 3 min piechotą mozna tez przepłynąc  :) znajduje się baza nurkowa . pracują w niej Polacy więc nawet nie trzeba znac jezyka. Mozna  tam zrobic podstawowy kurs nurka   OWD (Open Water Diver) . kosztuje mniej jak w Polsce . godz nurkowania   pod opieką nurka  kosztowała mnie 75 $ . 30 min 40$ . Ja snurkowałem dziennie około 3-4 godz i nie mogłem wyjśc z wody nie wiem jak temperatura w kwietniu ale w sierpniu gdy byłem jest cieplutka.   :) Z orientala mozna tez pojechac do zatoki abu dabab taksówką  jest niedaleko. z hotelu mozna pojechac na całodniowy rejs statkiem z 3 przerwami na snurkowanie i nurkowanie. z odległego około 60km portu Galib    Bardzo polecam . cena 40$ , z nurkowaniem wiecej ale nie pamietam . oczywiscie baza z kładami na miejscu . jesli chodzi o jakieś rozrywki czy zakupy  to zapomnij wokoło hotelu tylko pustynia . gdybys chciał sie zabawic trzeba jechac do portu Galib.

i jeszcze dodam byłem w Hurgadzie kilka razy w Sharmie  kilka razy ale jeśli chodzi o rafe to tylko Marsa Alam.

Jeśli masz duzo kaski to polecaja Hotel Hilton również z piekna rafą.

tedeus63

tedeus63

Witam  jeśli chodzi o rafę snurkowanie i nurkowanie bardzo polecam  hotel Aurora Oriental  Resort. byłem tam w zeszłym roku. Hotel bez rewelacji  standard jak na egipt. Jedzenie dobre i kilka basenów na osrodku. Ale ja nie pojechałem tam dla hotelu i wyżerki :) tylko dla rafy. Jesli ktos mówi ze rafa jest lepsza w Sharm el Sheik to chyba nigdy nie był w Marsa Alam. nie ma porównania niebo a ziemia na korzyść Marsa. do plazy trzeba dojśc kilaset metrów spacerkiem . znajduje sie tam zatoczka cos w rodzaju Abu Dabab  tylko mniejsza . snurkowanie jest zajebi...e rafy mnóstwo róznej bardzo blisko powierzchni wody. , ryb także , żołwie  mureny płaszczki ,osmiornice jednym słowem wszystko. brakowało tylko rekinów. hehe 2 razy udało mi sie trafic delfiny które wplyneły do zatoki (kilkanascie sztuk) , gdy do nas podpłyneły zona przerazona ze to rekiny :)  napjpierw chciała mi wejść na plecy a potem próbowała ucieczki. dopiero gdy wyjasniłem ze to delifiny uspokoiła się . by zobaczyc delfiny trzeba wstac i snurkowac około 7 rano bo podobno tylko rana tam zaglądają. po drugiej stronie zatoczki 3 min piechotą mozna tez przepłynąc  :) znajduje się baza nurkowa . pracują w niej Polacy więc nawet nie trzeba znac jezyka. Mozna  tam zrobic podstawowy kurs nurka intro . kosztuje mniej jak w Polsce . godz nurkowania   pod opieką nurka  kosztowała mnie 75 $ . 30 min 40$ . Ja snurkowałem dziennie około 3-4 godz i nie mogłem wyjśc z wody nie wiem jak temperatura w kwietniu ale w sierpniu gdy byłem jest cieplutka.   :) Z orientala mozna tez pojechac do zatoki abu dabab taksówką  jest niedaleko. z hotelu mozna pojechac na całodniowy rejs statkiem z 3 przerwami na snurkowanie i nurkowanie. z odległego około 60km portu Galib    Bardzo polecam . cena 40$ , z nurkowaniem wiecej ale nie pamietam . oczywiscie baza z kładami na miejscu . jesli chodzi o jakieś rozrywki czy zakupy  to zapomnij wokoło hotelu tylko pustynia . gdybys chciał sie zabawic trzeba jechac do portu Galib.

i jeszcze dodam byłem w Hurgadzie kilka razy w Sharmie  kilka razy ale jeśli chodzi o rafe to tylko Marsa Alam.

tedeus63

tedeus63

Witam  jeśli chodzi o rafę snurkowanie i nurkowanie bardzo polecam  hotel Aurora Oriental  Resort. byłem tam w zeszłym roku. Hotel bez rewelacji  standard jak na egipt. Jedzenie dobre i kilka basenów na osrodku. Ale ja nie pojechałem tam dla hotelu i wyżerki :) tylko dla rafy. Jesli ktos mówi ze rafa jest lepsza w Sharm el Sheik to chyba nigdy nie był w Marsa Alam. nie ma porównania niebo a ziemia na korzyść Marsa. do plazy trzeba dojśc kilaset metrów spacerkiem . znajduje sie tam zatoczka cos w rodzaju Abu Dabab  tylko mniejsza . snurkowanie jest zajebi...e rafy mnóstwo róznej bardzo blisko powierzchni wody. , ryb także , żołwie  mureny płaszczki ,osmiornice jednym słowem wszystko. brakowało tylko rekinów. hehe 2 razy udało mi sie trafic delfiny które wplyneły do zatoki (kilkanascie sztuk) , gdy do nas podpłyneły zona przerazona ze to rekiny :)  napjpierw chciała mi wejść na plecy a potem próbowała ucieczki. dopiero gdy wyjasniłem ze to delifiny uspokoiła się . by zobaczyc delfiny trzeba wstac i snurkowac około 7 rano bo podobno tylko rana tam zaglądają. po drugiej stronie zatoczki 3 min piechotą mozna tez przepłynąc  :) znajduje się baza nurkowa . pracują w niej Polacy więc nawet nie trzeba znac jezyka. Mozna  tam zrobic podstawowy kurs nurka intro . kosztuje mniej jak w Polsce . godz nurkowania   pod opieką nurka  kosztowała mnie 75 $ . 30 min 40$ . Ja snurkowałem dziennie około 3-4 godz i nie mogłem wyjśc z wody nie wiem jak temperatura w kwietniu ale w sierpniu gdy byłem jest cieplutka.   :) Z orientala mozna tez pojechac do zatoki abu dabab taksówką  jest niedaleko. z hotelu mozna pojechac na całodniowy rejs statkiem z 3 przerwami na snurkowanie i nurkowanie. z odległego około 60km portu Galib  . cena 40$  z nurkowaniem wiecej ale nie pamietam . oczywiscie baza z kładami na miejscu . jesli chodzi o jakieś rozrywki czy zakupy  to zapomnij wokoło hotelu tylko pustynia . gdybys chciał sie zabawic trzeba jechac do portu Galib.

i jeszcze dodam byłem w Hurgadzie kilka razy w Sharmie ale jeśli chodzi o rafe to tylko Marsa Alam.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.