Do startu zbiornika mam jeszcze sporo czasu, a, żeLubię mieć wszystko pod "mobilną" kontrolą postanowiłem stworzyć swoją własną aplikacje Webową do monitorowania i zarządzania akwarium. (z 2 względów, to co jest do tej pory nie jest dla mnie wystarczające, w swoim kodzie będę mógł łatwiej łatać błędy i wprowadzać nowe funkcje, które będę potrzebował) Sterownik będzie oparty na RBPi.
Kilka zrzutów jak by to miało wyglądać:
W podstawowej wersji planuję:
- Logowanie przez PIN - co by nikt niepowołany nam się nie dostał przypadkiem i dla zabawy nie pozmieniał ustawień
-
Obsługę sond temperatury DS18B20 (Temperatura wody w akwarium i temperatura lampy):
- Grzałka sterowana przez SSR który przy zbyt dużej temperaturze wody wyłączy grzałkę, chroniąc przez przegrzaniem wody
- Sytuacja podobna do powyższej, jak lampa zacznie się grzać, włączą się wentylatory -
Obsługa wielu kanałów (W zasadzie tyle ile mamy złączy GPIO) lampy wraz z harmonogramem:
- Możliwość ustalenia mocy stałej kanału oraz godzin pracy. Np. od 8:20 do 18:30 na 70%
- Wschód słońca - Godzina startu, godzina zakończenia, czas, moc startowa, moc końcowa, interwał
Czyli przykładowo wschód niech się zacznie o 6:00(a = czas startowy) i skończy o 8:19 (b = czas zakończenia), rozpocznie przy 10%(x = moc startowa) mocy lampy i zakończy na 70%(y = moc końcowa) a interwał 100
Algorytm planuję taki:
(b-a)/100 = d
(y - x)/100 = z
System miał by zwiększać moc co d jednostek czasu o z jednostek mocy
Wg. powyższego przykładu:
8:19 - 6:00 = 2:19 (8 340 sekund) / 100 = 83,4 sekund
70 - 10 = 60 / 100 = 0,6 % mocy
System zwiększa co 83,4 sekundy moc lampy o 0,6%
- Zachód - jak wschód tylko z odwróconymi wartościami mocy startowej i końcowej - Możliwość włączania i wyłączania Pomp i innych urządzeń na czas np. podmiany
- Planuję w swoim zbiorniku również automatyczną podmianę którą będę chciał wdrożyć w aplikacji, ale to na tę chwilę odchodzi na drugi plan.