Skocz do zawartości
MariuszT

Przeprowadzka a nasz zbiornik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem tu nowy i sam jeszcze nie posiadam zbiornika morskiego ale zaszczepiliście we mnie ciekawość i mam duże plany :( Pojawił się jednak mały problem...

Wynajmuję mieszkanie, właściwie to dopiero za kilka dni się tam wprowadzę. Nie wiem ile będę tam mieszkał ale pewnie maksymalnie kilka lat. Napiszcie proszę jakie macie doświadczenia przy przenoszeniu zbiorników? Czy ktoś to robił i jak cała operacja przebiegała? To może być spory problem mimo, że mój zbiornik nie będzie raczej większy niż 240l a przeprowadzać się będę pewnie do mieszkania w tym samym mieście.

Już wkrótce... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro planujesz przeporwadze za iles lat to nie zawracalbym sobie teraz tym glowy.

a odnosnie przeprowadzek bylo juz kilka postow...

pozdrawiam

darekn12

od 17 wrzesnia 2009 akwarium zlikwidowane...ale kiedys wroce...:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ten sposób można nigdy nie spełnić swoich marzeń ;/ Nie wiem kiedy dorobię się własnych czterech kątów, mam dopiero 23 lata. Szukałem na forum o przeprowadzkach ale nie znalazłem. Jeszcze poszukam.

EDIT

Wystarczy kliknąć na "Szukaj w archiwum" z prawej strony i wpisać "przeprowadzka". Jest parę tematów, bardzo przepraszam za zamieszanie. Innym się udawało to i mi się uda, nie zamierzam czekać z realizacją moich marzeń :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

schemat jest prosty pakujesz zycie do workow te w termoboxy

jak najwiecej wody do baniaczkow.

skala w termoboxy -beczki cos szczelnego i nie oddajacego nic do wody.

pozniej sprzet.znosisz i w nowym mieszkaniu robisz wsio w odwrotnej kolejnosci:D

od 17 wrzesnia 2009 akwarium zlikwidowane...ale kiedys wroce...:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda przeprowadzka nas nie dotyczy ale za kilka miesięcy będziemy migrować do nowego zbiornika. Będziemy to robić metodą nie najtańszą ale chyba najbezpieczniejszą, tj. przez co najmniej kwartał zbiorniki będą działać równolegle. Nowy zbiornik będzie dojrzewał na części wody ze starego i boxie nowej skały. Jeśli będziesz miał ten komfort, że ewentualna Twoja przeprowadzka nie będzie odbywać się z dnia na dzień, takie rozwiązanie jest najbezpieczniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MariuszT

Witamy nowego (przyszlego morszczaka).

Mialem podobne akwarium i przeprowadzalem do nowego mieszkania.:(

Zakladaj:D

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Harari - ja robilem podobnie, z tym, ze u mnie budowa nowego zbiornika trwala 6 miesiecy. w tym czasie niestety zaniedbalem dzialajace akwarium...ale to chyba najlepsza metoda przeprowadzki. Bardzo prawdopodobne, ze za kilka lat bede musial przeniesc obecny zbiornik, nie widze innej mozliwosci jak w nowym miejscu postawic nowy stelaz i szklo, przeniesc calosc obsady i sprzetu, a stare szklo i stelaz sprzedac. pzdr

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, trochę mnie uspokoiliście :( Czyli ogólnie jest to do wykonania i przy zbiorniku ~200l nie powinno być większych problemów. Też myślałem nad postawieniem w nowym mieszkaniu nowego zbiornika ale po pierwsze nie zawsze można sobie na to pozwolić bo czasami trzeba się szybko (np. w miesiąc) przeprowadzić a po drugie koszty... Okaże się w praniu, tak czy owak jakieś rozwiązanie jest więc mogę próbować swoich sił :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stawiaj 200l a jak będziesz szedł na swoje to będziesz chciał 500l więc kupuj sprzet po 500l uwierz !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli celujesz na akwarium ok 200l to zrob jak pisze Raclaw. Zoaszczedzisz duzo kasy w ostatecznym rozrachunku.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zmieniałem baniak z 200 na 250 i musiał stanąć w tym samym miejscu w tym samym pokoju. Rozpierdziel w pokoju był taki że prawie nie mogłem wejsc bo nie było miejsca ale nie ma co sie przerażać. Trwało to ze dwa dni i po krzyku. Gdyby nowe akwa mogło stanąc obok to byłoby dużo łatwiej

95-przeprow.jpg

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.