Skocz do zawartości
akwarysta M.

Morszczyn - czy przyjmie się w akwarium?

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka dni temu umieściłem w zbiorniku żywą skałę.

Na jednej z nich znajduje się kępka małego gatunku morszczynu.

Czy mógłbym uzyskać informację na temat, jakie on ma szanse na przeżycie i ewentualnie jakie warunki trzeba mu stworzyć?

Zbiornik 65 l oraz panel filtracyjny 10 l Swiatło: (3 x 24 W T5) Piasek żyjšcy i skała (10 kg) - od 07.03.2007 Do odpieniania używam Miniflotora. 2 x Chrysiptera parasema (ryby), wieloszczet, Anthelia, Sinularia, Rhodactis, algi Caulerpa prolifera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpewniej to jakiś gatunek sargassum bedzie rosło dopóki nie wpuścisz pokolcy.

Pozdrawiam

zbiornik 180x65x60 10x80W Powermodul 4 kanaly ściemniany.. Odpieniacz Bubble King 250 internal. Dozownik Grotech x7, Pompy obiegowe 2x OR 3500, Pompy do ruchu wody Tunze TS12 i TS7, Uzupełnianie wody Niveumat. Chłodzenie Teco Tr 20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tym baniaku raczej nie bedzie pokolcy:D

od 17 wrzesnia 2009 akwarium zlikwidowane...ale kiedys wroce...:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skała pochodzi z Indonezji. Szukałem w Internecie na stronach niemieckojęzycznych, ale nic szczególnego na tmat warunków pielęgnacji nie znalazłem. Kiedyś czytałem, że morszczyn wymaga dużo jodu - właściwie jest to cała moja wiedza na ten temat. O pewnym morszczynie ktoś napisał, że był u niego kilka miesięcy, a następnie prawie całkowicie zniknął.

Zbiornik 65 l oraz panel filtracyjny 10 l Swiatło: (3 x 24 W T5) Piasek żyjšcy i skała (10 kg) - od 07.03.2007 Do odpieniania używam Miniflotora. 2 x Chrysiptera parasema (ryby), wieloszczet, Anthelia, Sinularia, Rhodactis, algi Caulerpa prolifera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej od razu go wyrwij. pzdr

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BYł czas że miałem saragassum bardzo dużo. Rósł znakomicie, że rozdawałem na prawo imlewo. Płożył sie po powierzchni i stał sie plagą... PO ok 0,5 roku zaczął zanikać, odpadały mu dolne listki i w końcu wywaliłem wszystko bo zmieniła sie koncepcja baniaczka. Od tego czasu nie mam.

Nic specjalnie nie robiłem by rósł. Jak znajde jakies fotki to przesle - może być cienko z nimi bo wtedy nie miałem cyfraczka ani nawet komóry z aparatem

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darek S - chętnie porównałbym Twoje zdjęcia z tym,

co mam w akwarium.

Moja alga jest chyba gatunkiem mniejszym. Już teraz jednak zauważam, że

w dużej mierze zaczyna zanikać.

Byc może jednakpo pewnym czasie się odrodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie udało mi się znaleść moich fotek, ale mój kolega Łukasz Kaczmarek, z którym zaczynaliśmy akwarystykę morską miał identyczne glony i podaję ci link do jego starej strony i tam są piękne fotki. http://demo.un.pl/solniczka/galeria2/galeria2.htm

Jemu wyrosły bezposrednio ze skały a ja dostałem od kogoś szczepkę.

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście - fotografie sa wspaniałe. Moja alga jest jednak

inna: przypomina miniaturkędobrze nam znanego morszczynu bałtyckiego.

Suplementację wapnia będę tez stosować, tak jak podano to na

wskazanej stronie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akwaerysta M.

staraj się pisać poprawną polszczyzną, nie jest to pozbawione sensu, bo potem jak ktoś szuka to w okienku "szukaj" wstawia poprawne nazwy i wtedy Twoje posty się nie pojawią w wynikach.

mam na myłśi stwiedzenia "morszczyn" oraz "Moja alga".

No chyba że Ty masz faktycznie glony z pęcherzami wypełnionymi gazem tak jak w naszym morszczynie.

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qbab

Rzeczywiście ten glon ma miniaturowe pęcherzyki gazu.

Podobnie jak wszystkim Polakom znany bałtycki morszczyn.:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.