Witam, ręce mi już opadają :-(. Przegrywam walkę chodź do końca nie wiem sam z czym walczę. Od miesiąca zaczął pojawiać mi się w akwarium brązowy nalot. Coś co przypomina pyłek wystarczy na to dmuchnąć i jest czysto. Problem jest tylko taki że przybywa tego coraz więcej i więcej. Dosłownie wszystko ( skała, szyby, piasek ) pokrywa brązowy nalot. Po zgaszeniu światła na noc ( totalna ciemnica ) rano jest tego mniej ale tylko pojawi się światło i zaraz w ciągu godziny jest znowu. Po zapaleniu białego jest dosłownie szaleństwo jedno wielkie brązowe 'gów..no'. Nawet jeśli nie będe palić żadnego światła i tak ( wystarczy dzienne ) aby to się zaczęło pojawiać. Chwilowo nie mam aktualnych zdjęć jak to wygląda ale oto fotki z początku plagi:
Teraz niestety jest tego z 10 razy tyle.
Pierwsza moja diagnoza była że to okrzemka. Wymieniłem żywice DI w filtrze a do komina w akwarium wrzuciłem Marin Silicate Clear. Dokonałem też podmianki wody około 15%. Efekt żaden wręcz się pogorszyło. Zmierzyłem krzemiany
w akwarium poziom wynosi: 0,2 mg/l tyleż samo jest po filtrze za nową żywicą.
Druga diagnoza to dino. Użyłem środka dinoX. 3 razy co dwa dni po 22 ml. Mam akwarium około 450 litrów ( z sumpem ). Środek podawałem zawsze po zgaszeniu światła -> nie pomogło. W zasadzie zero reakcji. W tym czasie co drugi dzień wielkie odsysanie i odkurzanie bo przecież wszystko zbrązowiało tak że aż żal patrzeć.
Trzecia diagnoza już desperacka może to cyjano. Podałem chemiclean i tu również zero reakcji ( po nocy czysto, przy świetle nawet tylko dziennym reszta zgaszona wyłazi momentalnie ).
Kupiłem bakterie MICROBE-LIFT SPECIAL BLEND zapodałem dawkę jak do startującego akwarium odpienianie na mokro i też nic. Ciągle jest jak było.
Pragnę zaznaczyć że w akwarium nic nie ruszałem było dobrze i nagle z dnia na dzień bum.
Jeśli chodzi o podstawowe parametry:
No3 - 0
Po4 - 0
zasolenie - 1.026
temperatura - 25,5
si2 - 0.2 mg/l
mg - 1500
ca - 440
Aktualnie zaciemniłem akwarium zawinąłem streczem i stoi drugi dzień tak. Dodatkowo w sumpie moczy się węgiel aktywny. Kończą mi się już pomysły czy ktoś jest w stanie coś doradzić jak to wyprowadzić na prostą?