Witam, zaczynam powili zbierać sprzęt do nowego projektu. Plan ogólny jest taki
- zbiornik główny 500l w salonie, wbudowany w zabudowę szafy w ścianie - pewnie na stelażu ale to jeszcze skonsultuję ze stolarzem
- cała "maszynownia" za ścianą w garażu - tu pojawia się pierwszy problem techniczny bo garaż w sumie nie jest ogrzewany ale wszystko chcę zabudować w szafie obudowanej styropianem 5cmm - wewnątrz szafy będzie mały grzejnik - temperatura w garażu w zimie spada do +5 - taka zabudowa powinna rozwiązać sprawę
Jeżeli chodzi o cały osprzęt to chcę to zorganizować na metalowej półce w której będę miał trzy zbiorniki
- zbiornik 200l na sump
- zbiornik 200l na DSB + ferugium
- zbiornik 200l na szczepkarium
W sumpie odpieniacz + skała lub siporax oraz absorbenty, dalej DSB z refugium oraz sczepkarium
Zrobiłem schemat - bardzo poglądowy - opisujący raczej przepływ wody a nie konkretne rozłożenie rur i mam do tego kilka pytań - byłbym super wdzięczny za podpowiedzi
- Jedna pompa zasila DSB oraz szczepkarium - dodałem dodatkową regulację na zaworze do DSB do ustawiania przepływu - z tego co się doczytałem to przepływ powinien być 10xilość wody czyli 4tys/h - myślicie że Jebao FA-4000 da radę czy szukać coś większego
- Zrobiłem spływ z DSB już za odpieniaczem, szczepkarium oraz główny do komory odpieniacza - czy to jest OK ? bo nie wiem czy nie przekombinowałem, doczytałem gdzieś żeby nie zrzucać z DSB do komory odpieniacza bo wybije z wody wszystko co dobre ...
- Rozkład komór w Sumpie - odpienacz 30cm, 2x5cm, komora 35cm na skałę lub siporax, 5cm, 20cm komora pomp - czy to jest OK ?
- Co myślicie o takim odpieniaczu ? https://www.olx.pl/oferta/odpieniacz-skimmer-reef-octopus-CID103-IDnRkzm.html#40cdba4f6d jak nie to co proponujecie ? hałas mnie nie za bardzo boli bo wszystko jest poza domem.
- Oraz najważniejsze pytanie - plan mam taki żeby na początku uruchomić tylko te 500-600 litrów w garażu, uruchomić DSB, kupić 50-60 kilo skały i włożyć to do sumpa oraz szczepkarium - po 2-3 miesiącach jak całość przejdzie wstępne dojrzewanie i dsb wystartuje to podłączyć zbiornik główny, przenieść skałę i uruchomić docelowy system. Wydaje mi się że to dobry pomysł ale na pewno po przełożeniu skały i dodaniu 500l solanki rozpocznie się ponowne dojrzewanie - tylko pytanie czy jest szansa że skończy się szybciej. Przy starcie dsb chcę odessać cały piach z istniejącej nano rafki - jest tam masa życia, ślimaków, rurówek, itp - pewnie jak trochę się to ustabilizuje to trafią tam moje aktualne korale oraz jeden błazenek. Szczepkarium będzie normalnie oświetlane 2x60W w LED z cyrkulacją (pewnie na chińczykach).
Co o tym myślicie ? Dzięki za wszystkie sugestie.