Skocz do zawartości

Historia edycji

jedikk1

jedikk1

Przy kropelkowych testach typu salifert, według mnie zabawa w utrzymywaniu współczynnika Redfielda jest nieporozumieniem. Ani to dokładne, a oko każdego przypisze kolor nieco inaczej do skali, a przy niskich wartościach NO3 i PO4 jakie chcemy utrzymywać, ciężko jest to zbalansować. Nawet przy lepszych testach typu Hanka może być różnie.

Podzielam zdanie VDR, wg. mnie lepiej mieć odrobinę gorsze parametry, ale stabilne, niż na siłę wyrównywanie chemią, żeby były podręcznikowe.

Zwiększ delikatnie karmienie, obserwuj przez tydzień - półtora zmianę, jak nie będzie żadnej to zwiększaj dalej, byle nie za szybko:)

jedikk1

jedikk1

Przy kropelkowych testach typu salifert, według mnie zabawa w utrzymywaniu współczynnika Redfielda jest nieporozumieniem. Ani to dokładne, a oko każdego przypisze kolor nieco inaczej do skali, a przy niskich wartościach NO3 i PO4 jakie chcemy utrzymywać, ciężko jest to zbalansować. Nawet przy lepszych testach typu Hanka może być różnie.

Podzielam zdanie VDR, lepiej odrobinę mieć gorsze parametry, ale stabilne, niż na siłę wyrównywanie chemią, żeby były podręcznikowe.

Zwiększ delikatnie karmienie, obserwuj przez tydzień - półtora zmianę, jak nie będzie żadnej to zwiększaj dalej, byle nie za szybko:)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.