Skocz do zawartości
Gość pilot

WAPN

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pilot

Posiadam akwarium 200 L + refugium 50 L.Mam pytanie do Was w sprawie sporzadania roztworu kalkwasser.

Ile proszku sypac na litr wody z osmozy?Tymczasowo chciałbym uzupelniac wapn,dodajac go kropla po kropli.Na jak dlugo taki roztwor wystarczy?Chodzi mi o starzenie się roztworu.W przyszlosci planuje bujnie obsadzic akwa miekkimi koralami i wpuscic jakies krewetki, itp.Jednak najpierw potrzebuje „maszyny od wapnia”. Mam na mysli mixer.Jaki mixer wybrac?Czy sam mixer w polaczeniu z pompa dolewajaca wode wyparowana w moim przypadku wystarczy?I czy warto kupic uzywany mixer,a może samorobny (rozgladalem się w sklepach i sa drogie,a na uzywanym zaoszczedze troche)?Znacie może ludzi budujacych takie mixery na zamowienie? Na koniec,czy warto od razu pokusic się o jakis reaktor?

Pozdrawiam

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Witam :D

Z tego wzgledu ze Kalkwasser to moja ulubiona metoda i zarazem temat to pozwole sobie troche na mele bara bara :yes

No wiec nikt nierozrabia Kalkwasser na 1 litrze wody RO:) chyba ze ma naprawde malenkie akwarium .

U Ciebie w 200 litrowym baniaku wyparowywuje tej wody mniejwiecej od 2 - 3 litrow , wiec taka tez ilosc tej wody powinienes uzupelnic zakraplajac Kalkwasser.

W zasadzie to ilebys nienasypal tego proszku Calciumhydroxid`u to i tak pewna ilosc sie tylko jego rozpusci w wodzie RO reszta proszku osiadzie sobie na dnie mixera , karnistra w zaleznosci w czym chcesz to wapno rozrabiac .

I teraz jezeli chcesz tylko zeby to dzialalo i niemasz jakichs specjalnych ambicji to moezsz wlasnie tak zrobic , wziac karnister wstawic kranik z karnistra nalewac do flaszki pet i zakraplac i bedzie to funkcjonowalo:)

Z tym ze tam Twoje sluszne pytanie , jak dlugo taka rozrobiona Kalkwasser nadaje sie do uzytku .

Wiec , mixer jest o tyle lepszy bo jest szczelnie zamkniety i do roztworu Kalkwasser nie przedostaje sie powioetrze , roztwor pozostaje ciagle dobrze nasycony .

W przypadku Karnistrow i flaszek PETT jest to troszeczke inna sprawa , spuszczajac Kalkwasser z karnistra musimy w jego zakretce wywiercic maly otwor w ten sposob chcac niechcac Kalkwasser reaguje z powietrzem , nastepnie zeby moglo kapac z flaszki PET tez tam musi byc wywiercony otworek czyli podczas kapania flaszka jest jakgdyby ze tak powiem jednak otwarta i to wapno traci jednak na swojej mocy .

Mixery sa naprawde dobrym rozwiazaniem , jezeli lubisz troche majsterkowac to moge pokazac projekt i gotowy tez juz mixer , moglbys wtedy sobie troche pomajsterkowac :D

Wracajac do flaszek PET , no to jednak musial bys codziennie rozrabiac nowy taki roztwor kalkwasser , wiem troche upierdliwe to jest bo zakraplalem tak ponad rok czasu :D to tyle .

pozdrawiam Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

Bardzo dziekuje za odpowiedz.Jesli mozesz ,to z checia zobaczylbym konkretny projekt takiego mixera.Z budowa nie powino byc klopotow.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

no i sprawa zalatwiona , nie bedziesz musial przeplacac , czy tez komus dawac zarabiac :yes

pozdr...

Ps; Jutro sie odezwe .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam tak: do jednego PETa wsypuje proszek i zalewam RO

Po odstaniu przez lejek przelewam do drugiego, a do pozostalego osadu dolewam RO - i tak w kolko az do wyczerpania proszku.

Wiec cala operacja zajmuje tylko chwile - przelac z butelki do butelki, i zalac jedna butelke woda z RO

Oczywiscie mikser jest bardziej bezobslugowy.

Co do wiercenia dziurek - nie potrzeba nic wiercic

Po prostu napelniona odwrocona butelke wkladam do sumpa i jak poziom wody opada to wyplywa kalkwasser az sie woda uzupelni.

tak wiec jest 2w1: autouzupelnianie i dodawanie kalkwasser.

jedyna upierdliwosc to ze czynnosc trzeba powtarzac codziennie

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

witam:)

Niepotrzeba mowisz dziurek ?:D moze i masz racje ze niepotrzeba , ale Ty uzupelniasz wlasnie poziom wody w sumpie - woda kalkwasser i dbasz tylko o poziom wapna ,

niestety taka metoda jak Ty robisz , kalkwasser leci za szybko , zaduzo na raz i poziom KH spada , wiec chyba jednak lepiej zakraplac i wywiercic maly otworek w butelce pet`a u samej gory zeby sie z flaszki nierobila kicha :yes:D

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

hej!

dzieki.teoretycznie powinno dzialac.a czy Ktos uzywa moze mixera wlasnej produkcji?

na teraz wsypuje bio-calcium,bio-magnesium firmy tropic marine i b-ionic calcium buffer system firmy ESV.to ostatnie dziala rewelacyjnie!! glony wapienne mnoza sie szybko,a makroglony rosna o wiele szybciej,korale tez lepiej wygladaja.dozuje tego ostaniego mniej niz zaleca producent,zeby czegos nie przedawkowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

ten link ktory Ci podalem to wszystko jest wlasnej produkcji naszego kolegi J.Fitas

prawda ze ladnie wykonane :D

Bardzo mnie zmartwilo to, ze uzywasz produktow firmy Tropic Marin :yes oczywiscie masz problemy z PH jest bardzo niskie poniewaz Bio calcium zawiera w sobie Co2, te produkty nadaja sie niestety ale tylko w kosmos :D sypiesz Buffer podbijasz tym samym Ph cieszac sie zarazem ze wszystko pieknie funkcjonuje . Ale to niestety niefunkcjonuje ! tez mnie kiedys tym w sklepach karmiono ! dlatego Ci teraz mowie :D

Sypiesz wapno Ph siada , wiec walisz Buffer ktory zawiera nic inneg jak sode i pare innych niepotrzebnych chemikali ktore niekorzystnie wplywaja na cala chemie wody , krotkotrwale podbija Ph wszystkie inne parametry tez nie sa stabilne , kolomyja ! a po kilku miesiacach mozna korale wrzucic do smietnika:(

Czysta polityka pieniadza ! ! !

Te produkty nadaja sie tylko na .......... i w kosmos ! smialo Ci to moge z reka na sercu powiedziec :D i Ciesze sie ze chcesz wreszcie dozowac takie wapno ktorego korale potrzebuja (kalkwasser).

Bez zastanowienia odrzucilbym wapno Tropic Marin oraz wszelki inny shit tej firmy

dziwie sie ze jeszcze nikt ich nie wzial za (_._) za produkcje takiego shit`u !

Dobre mam tylko zdanie o soli tej firmy .

Wapno Tropic Marin ) zawiera w sobie C02 (Bio calcium ...takie tam bajery powypisywali) nie jest dobre to wapno , powoduje rozwalenie rownowagi jonowej , PH spada bardzo nisko , firma probowala ratowac sytuacje i wypuscila na rynek Buffer nastepne ..................:D Te produkty nie funkcjonuja i radze je poprostu wyrzucic do kibelka , przykre ale prawdziwe .

pozdr....

Ps; Kiedys osobiscie napisze list do tej firmy i plune prosto w twarz ! ( za moje nerwy , stracony czas i pieniadze )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

b-ionic calcium buffer system firmy ESV

no to witam w klubie pilot :D mam tylko male pytanko? czemu dozujesz mniej niz zaleca producent? nie testujesz wapna i Kh? ja po jakims miesiacu zrezygnowalem z testowania, bo dostosowalem dawke do swojego akwa; a po cichu to powiem, ze mialem wapno na granicy 490:D ale na szczescie nic sie nie stalo;)

Zbyszku-tylko jak bedziesz pluł to ustaw sie z wiatrem :yes

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

tak zeby na Ciebie padlo , czy co masz namysli ?:yes

TROPIC MARIN WAPNO + BUFFER NIE FUNKCJONUJE . to nie jest tylko moje zdanie , polowa Niemiec o tym wie :) wiec co chcesz mi martinnew udowodnic ? swoja niewiedze ?

Kto chce niech sypie nawet do swojego baniaka wapno z budowy :D nie jest zabronione :D pogadamy za kilka miesiecy i zobaczymy jak to bedzie funkcjonowalo w waszych baniakach :D

Karmia ludzi g....... czy tez ta kulkowa glupota (Biobälle ) :D

Proponuje tez kupic sobie buffer firmy TETRA --- > PH/KH+ :D

Ps; Nikogo nienamawiam do zakraplania Kalkwasser , sami napewno do tego za kilka lat dojdziecie:D proponuje przeczytac Ksiazke Fossa & Nilssen Riffaquaristik band 1 + 2 . (rowniez w jezyku angielskim)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyszek, czy kalciumhydroxid do zrobienia kalkwasser rozni sie w zaleznosci od firmy? Jakiej ty uzywasz firmy?

MM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

:D wiadomo ze jednej firmy moze byc mniej czysty , drugiej napewno lepszej bedzie jakosci . Ja uzywam u siebie (bede uzywal ) Kalkwasser firmy Knop`a numer 1 na rynku :yes

Kupowalem kiedys tez Kalciumhydroxid w aptece , tylko prosilem nie o ten techniczny tylko o ten oczyszczony .

Kalciumhydroxid lub Kalciumoxid bo to jest w zasadzie jedno i to samo , tylko w wodzie inaczej reaguje .

CaO + H2O ---> Ca(OH)2 DHR = -65 kJ/mol

(Calciumoxid)

Ca(OH)2 +CO2 ---> CaCO3 + H2O

( Calciumhydroxid)

Mozna zamowic w aptece Calciumhydroxid lub Calciumoxid bez roznicy oba chemikalia sie nadaja w akwarystyce morskiej i maja dokladnie takie same dzialanie w baniaku.

pozdr.........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

tak sie teraz wlasnie zastanawiam , ze robienie niektorych akwarstow w bambus przez niektore firmy akwarystyczne , moze tez miec i swoje dobre strony . ( to tak troche poza tematem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

Zbyszku...jest tak jak mowisz. Na szczescie te preparaty mi sie koncza i wiecej ich nie kupie. Jednak zanim dorobie sie lepszego sprzetu,chcailbym zbudowac swoj mixer oraz lac preparat firmy ESV(chodzi mi o inne pierwiastki sladowe),czy tak moze byc?Jesli nie,to zaproponuj konkretny towar.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

Wracajac do mixera,czy Ktos wie,gdzie w 3miescie moge kupic rury akrylowe,bo w Starogardzie nie ma i raczej ich nie bedzie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

no wiec oswiecenie ze strony firmy TropicMarin :) jest nowosc ! nowe wapno :) hurrrrrrrrrrraaaaaaaaa i nawet dodano ze nie powoduje rozbicia rownowagi jonowej :D ku............. az kupie i sprawdze :D

http://www.tropicmarin.de/web/produkte/biocalcium-liquid.htm

o to zdanie -->Im Gegensatz zu vielen anderen Calcium-Additiven bleibt der pH-Wert konstant.

Chyba im wreszcie ktos siadl na ambicje :D

Ps;pilot nie wiem jak zamierzasz Ty to robic i w sumie nieinteresuje mnie od dzisiaj jak to robia inni :D Moge tylko podpowiedziec jak ja zamierzam to robic a wybor nalezy do was samych.

Zamierzam zakraplac Kalkwasse z mixera dodatkowo Kalkreaktor i robic czeste podmiany wody z soli ReffCrystal (tej nowej) w ktorej znajduja sie microelementy dodatkowo tylko jeszcze Jod ,Strontium i Molybdenum firmy Kent Marine.

Wale na plywalnie splukac z siebie to co wyczytalem i pisalem :D nara.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Zbyszek36

Chyba sie troche zamotales, najpierw zgnoiles metode Ballinga i Tropic Marin, teraz z kolei zachwalasz i Ballinga i Tropic Marin. Biocalcium-liquid to nic innego jak metoda Ballinga w komercyjnym wydaniu, Bio-Ionic firmy ESV to tez metoda Ballinga. Piszesz ze produkty Tropic Marin zawieraja CaO i to nie jest dobre a kilka postow nizej udowadniasz ze CaO i Ca(OH)2 to jest prawie to samo. Zachwalana tak przez Ciebie metoda Wilkensa tez ma swoje wady, ciezko utrzymac jest wapn na odpowiednim poziomie zwlaszcza kiedy w akwarium jest gesto od konsumentow wapnia. No i jeszcze ci ktorzy maja podloze z piasku lub grysu koralowego po dluzszym czasie stosowania tej metody na dnie beda mieli posadzke betonowa :)

Ostatnio ton Twoich wypowiedzi i agresja przypomina mi "Pszemola" z innej grupy akwarystycznej

"===""never change a winning team""!==="

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

nie , nie L.Boleslawski ludzie roznie odbieraja ton itd.. to nie jest tak .

Rozumie tez , ze Ty robisz ta metoda Balling`a i , ze Cie troche to ruszylo ale to tylko dlatego ze niezrozumielismy sie :D

Wracajac do wapna to chyba mnie jednak jak mowie , zle zrozumiales mialem namysli wapno TropicMarin - Biocalcium to w proszku biale ,ktoro zawiera w sobie tez co2 , napisane jest ze Ph po dodaniu takiego wapna jest stabilne a to niejest wogole prawda :)zreszta sam napewno o tym slyszales . Ph jest stabilne , nic sie niedzieje ale tylko kilka godzin na drugi dzien ph dostaje pozadnie po plecach poniewaz rownowaga jonowa zostala rozbita.

Wracjajac do calciumhydroxidu i calciumoxidu to poczytaj prosze w necie czy to nie jest to samo:)

Po zatym nie pisalem o Calcium -Liquid , chyba jednak nie ja sie zamotalem :)

Przeczytaj moze wszystkie posty po kolei :D

Pisalem caly czas o tym wapnie w proszku , nastepnie dodalem ze znalazlem w necie nowosc wlasnie to Calcium-liquid i sie wysmialem tez z tego calcium bo poprostu nie ufam tej firmie tak samo jak Aquamedic ktora produkuje czesci np; w pompach ktore sie krusza ,niestety ten plastik jest kruchy i latwo go polamac w przeciwienstwie do innych firm ktore produkuja z twardzszych tworzyw.

Zwroc tez uwage ze nikogo niegnoilem , ani tez metody Ballinga , owszem niepodoba mi sie ta metoda ale to juz moja prywatna sprawa.

Nie wiem tez dlaczego czujesz sie w jakis sposob urazony ?

pozdrawiam.

Ps; Piszesz ze produkty Tropic Marin zawieraja CaO i to nie jest dobre " e , przeczytaj no uwazniej co napisalem:) CaO ? czy Co2 ?:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

"Bardzo mnie zmartwilo to, ze uzywasz produktow firmy Tropic Marin oczywiscie masz problemy z PH jest bardzo niskie poniewaz Bio calcium zawiera w sobie Co2, te produkty nadaja sie niestety ale tylko w kosmos sypiesz Buffer podbijasz tym samym Ph cieszac sie zarazem ze wszystko pieknie funkcjonuje . Ale to niestety niefunkcjonuje ! tez mnie kiedys tym w sklepach karmiono ! dlatego Ci teraz mowie "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

to calcium , dokladnie o tym mowilem:)

http://translate.google.com/translate?hl=de&sl=en&u=http://www.tropic-marin.com/web/english/produkte/biocalcium.htm&prev=/search%3Fq%3DBiocalcium%2B%2BTropic%2BMarin%26hl%3Dde%26lr%3D%26ie%3DUTF-8

Dla przekonania wysle Ci takie osobiscie , piekne nowe zapakowane i nasyp go do akwarium ok:) zobaczysz co sie dzieje z PH :) tylko zebys do mnie niemial pozniej zalu.

Mit freundlichen Grüssen

Zbyszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

dalej..... "No i jeszcze ci ktorzy maja podloze z piasku lub grysu koralowego po dluzszym czasie stosowania tej metody na dnie beda mieli posadzke betonowa"

Tylko wtedy jezeli pojdzie do wody za duzo wolnego Co2 z tego co czytalem:) po zatym temat podloza w Berlinskiej metodzie powinien byc juz znany:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

specjalnie dla Ciebie cos wiecej na temat Kalkwasser :)

WAZNE UWAGI ZWIAZANE Z METODA PETER WILKENS - KALKWASSER.

Wynalezienie metody Kalkwasser przez Peter`a Wilkens`a w latach 70`tych bylo olbrzymim krokiem do tego aby utrzymac w akwariach zwierzeta ktore potrzebuja duze ilosci wapna naprzyklad korale twarde. Z wielkim sukcesem od poczatku lat 80`tych az po dzien dzisiejszy tysiace akwarystow w roznych czesciach swiata z duzym powodzeniem stosuja ta metode :D

Kalkwasser otrzymujemy po rozpuszczeniu Kalciumoxid`u (CaO)lub Kalciumhydroxid`u(Ca(OH)2) proszku w wodzie RO , po czym zachodza nastepujace reakcje :

CaO(s)+H20 -->Ca(OH)2(s)+H2O+cieplo ktoro sie wytwarza-->Ca++ +H2O

Albo innymi slowy :

Kalciumoxid reaguje z woda i powstaje Kalciumhydroxid , (energia jest cieplo) w ktorym sie znajduje duzo jonow wapna i hydroxid jonow.

Kalkwasser stosuje sie w zasadzie jako uzupelnianie wody ktora paruje z akwarium. Mozana jej uzywac paralernie z kalkreaktorem (dobre i zle strony).

Kalkwasser musowo zakraplac powoli w przeciwnym razie powoduje to spadki KH.

Jezeli podczas zakraplania kalkwasser, woda w tym mijecu gdzie kapie kalkwasser zabarwia sie mglisto bialo , oznacza to ze robimy blad , moze byc to wlasnie spowodowane zaszybkim zakraplaniem.

Rowniez zle rozpuszczony proszek (Kalciumoxid lub Kalciumhydroxid bez roznicy) obniza poziom Kh.

Kalkwasser nanosi do wody nietylko wapno ( Ca++) ma rowniez inne zalety:) miedzy innymi do wody wprowadzane sa jony Hydroxidu (OH-) w ten sposob przy okazji sa neutralizowane kwasy organiczne produkowane przez organizmy zywe, po zatym i w ten wlasnie sposob utrzymywane jest PH wody:)

Dobrze nasycona Kalkwasser zawiera ponad 900mg/l (L.Boleslawski :) ) oraz Ph -wartosc 12,4 dlatego nalezy pod kontrola PH kontrolerow dozowac Kalkwasser bo mozna w szybkim czasie znacznie podbic wartosc PH co moze spowodowac stres w akwarium i miec przykre skutki.

Podbijanie wartosci Ph i utrzymywanie go na wyzszym poziomie , ma tez swoje dobre strony poniewaz glony nitkowe nie maja szans w wyzszym PH (do 8,4 -8,5)

Ph o wartosci (8,4 - 8,5 ) niema negatywnego wplywu na zwierzeta w zbiorniku.

Podwyzszone Ph poprzez Hydroxid i wolny wapn prowadzi tez do tzw, opadu Phosphatu ktory jest potencjalna pozywka glonow :D jest to nastepnym plusem stosowania Kalkwasser:) z tym ze w tym momencie nalezy ostroznie z Kalkreaktorami , poniewaz Phosphat moze sie spowrotem podniesc! (ale tylko ponizej ph7 :D

Po jakims czasie akwaria , ktore sa prowadzone metoda Kalkwasser posiadaja niski poziom KH (4-5 KH) dlatego mozna wyrownac poziom Kh Hydrogenkarbonatem . Doradzana jest wartosc KH 9-10 optimal.

Reaguje Kalkwasser z powietrzem ?Kohlendioxid (Co2) jako czesc zawarta w powietrzu , automatycznie spada nasycenie Kalkwasser , taki roztwor nienadaje sie w sumie wiecej .

Aby utrzymac Kalkwasser dobrze nasycona:) roztwor niemoze pobierac C02 z powietrza , do tego celu wykorzystujemy mixery wapna , ktore sie swietnie sprawdzaja:) nawet te wlasnej roboty;)

Taki przyklad:

Dobrze nasycona Kalkwasser PH 12,4 , wapn 1200mg/l wystarczy ze do takiej kalkwasser przedostanie sie powietrze a z niego czesc Co2 co spowoduje obnizenie PH kalkwasser z 12,4 na 11,0 , to poziom wapna takiej Kalkwasser bedzie juz tylko 37mg/l ! ! ! Panie Boleslawski:)

Trzeba poczytac zanim sie wyprobuje ta metode a nie trabic ze zakraplajac Kalkwasser niemozna podbic wapna:)

Tak wic z tego powodu nalezy zakraplac Kalkwasser tylko dobrze nasycona inaczej jest ona nic warta .

Jest to jedna z trzech metod ktora funkcjonuje , utrzymuje poziom wapna w akwarium rafowym oraz utrzymuje wartosc PH .

Z powodzeniem , przez dlugie lata az do dnia dzisiejszego jest stosowana przez akwarystow na calym swiecie , znanych akwarystow ktorzy juz dawno przestali sie bawic w dozowanie innych niefunkcjonujacych zreszta produktow .

Wszystkich pozdrawiam Zbyszek:)

Ps;Jeszcze jedno :D zeby podbic poziom wapna ,nalezy tez utrzymywac na wlasciwym poziomie poziom magnezu Panie Boleslawskipiwo.GIF

Ps; Jezeli komus jeszcze spada PH w akwarium i niemoze go utrzymac za pomoca nawet Kalkwasser to tez juz wie dlaczego:) (Kalkwasser dozowac :D a nie mleko ! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Ballinga metody nie bede opisywal bo szkoda czasu , nie uznaje dolewania uzdatniaczy , upiekrzaczy z gwinta do akwarium.(takie moje prywatne zdanie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcale Cie o to nie pytalem i ten wyklad nie byl mi potrzebny. Nadal twierdze ze przy duzym zapotrzebowaniu na wapn sama woda wapienna nie wystarczy.

Niepotrzebnie caly czas sie motasz i nie wiem co mi chcesz udowodnic.

"Dobrze nasycona Kalkwasser zawiera 900mg/l (L.Boleslawski )"

"Dobrze nasycona Kalkwasser PH 12,4 , wapn 1200mg/l"

I bardzo prosze nie naduzywaj mojego nazwiska, bo jeszcze koledzy pomysla ze jestem skladnikiem "Kalkwasser"

"===""never change a winning team""!==="

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.