Skocz do zawartości

Historia edycji

VDR

VDR

Dnia 11.02.2018 o 17:36, Kris81 napisał:

@piotrek78 zwróć uwagę na wartości na 100, 50 i 10 ml przy trace elements. Jak poprzesuwasz przecinki i usuniesz np. 4 cyfre po przecinku to nagle wartości zaczynają się zgadzać. Zauważ - jak robisz witaminy. W 1l masz 1g biotyny - ale z tego plynu do gotowego 1l nawozu bierzesz tylko 0,5ml czyli .... ;) 1/500;)  Przy trace elements 1/1000. Stąd na moich etykietach inne wartośći. To są ilości w gotowym roztworze a nie w płynach przygotowanych do jego stworzenia. Już chyba wiem co Rafał zmaścił na początku. Zwróć uwagę że na mojej etykiecie jest 75g na litr NaNO3. Ale to jest wartość z "stockowego" płynu. Do "medium" bierze się go 1ml. Rafał dodał najprawdopodobniej do 1l z 75g NaNO3 i 5g NaH2PO4 po 1ml pozostałych. Później to poprawiał ale etykiety byly juz wydrukowane i zostaly.  Musisz zwrócić na to uwagę.

Zresztą nie patrz na to moje etykiety - ten przepis który masz jest używany w wielu miejscach i wzoruj się na nim. Zwróć uwagę tylko na to, że solucje podawane są w różnych miarach. Na to, że tworzysz 5 preparatów składnikowych (biorąc pod uwagę krzem) do przygotowania finalnego nawozu. Na 1l finalnego nawozu składa sie po 1ml przygotowanych składnikowych za wyjątkiem witamin ktorych daje się 0,5ml.

W Twoim przepisie  ilości do przygotowania płynów składnikowych są np. na 100ml, a w tym http://mel.xmu.edu.cn/UserFiles/Image/gomap/pdf/f_2_medium.pdf

podawane są już na 1l.

Co do okrzemek - podawałem regularnie w dużych ilościach i plagi nie miałem nigdy. Powiem więcej - do akwarium z braku żywicy DI trafiała woda mająca TDS 12 i również nie zauważyłem żadnej plagi okrzemek

VDR

VDR

Dnia 11.02.2018 o 17:36, Kris81 napisał:

@piotrek78 zwróć uwagę na wartości na 100, 50 i 10 ml przy trace elements. Jak poprzesuwasz przecinki i usuniesz np. 4 cyfre po przecinku to nagle wartości zaczynają się zgadzać. Zauważ - jak robisz witaminy. W 1l masz 1g biotyny - ale z tego plynu do gotowego 1l nawozu bierzesz tylko 1ml czyli .... ;) 1/1000 ;) Stąd na moich etykietach inne wartośći. To są ilości w gotowym roztworze a nie w płynach przygotowanych do jego stworzenia. Już chyba wiem co Rafał zmaścił na początku. Zwróć uwagę że na mojej etykiecie jest 75g na litr NaNO3. Ale to jest wartość z "stockowego" płynu. Do "medium" bierze się go 1ml. Rafał dodał najprawdopodobniej do 1l z 75g NaNO3 i 5g NaH2PO4 po 1ml pozostałych. Później to poprawiał ale etykiety byly juz wydrukowane i zostaly.  Musisz zwrócić na to uwagę.

Zresztą nie patrz na to moje etykiety - ten przepis który masz jest używany w wielu miejscach i wzoruj się na nim. Zwróć uwagę tylko na to, że solucje podawane są w różnych miarach. Na to, że tworzysz 5 preparatów składnikowych (biorąc pod uwagę krzem) do przygotowania finalnego nawozu. Na 1l finalnego nawozu składa sie po 1ml przygotowanych składnikowych za wyjątkiem witamin ktorych daje się 0,5ml.

W Twoim przepisie  ilości do przygotowania płynów składnikowych są np. na 100ml, a w tym http://mel.xmu.edu.cn/UserFiles/Image/gomap/pdf/f_2_medium.pdf

podawane są już na 1l.

Co do okrzemek - podawałem regularnie w dużych ilościach i plagi nie miałem nigdy. Powiem więcej - do akwarium z braku żywicy DI trafiała woda mająca TDS 12 i również nie zauważyłem żadnej plagi okrzemek

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.