Skocz do zawartości
VITUL2

ODPIENIACZ Z FILTRA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam pytanko czy ktos probowal zrobic odpieniacz z filtra zewnetrznego-kaskady?Mam jeden niepotrzebny aquael 100 i zastanawiam sie jak go przerobic.Moze ma ktos jakis pomysl?Dzieki

360l+120lsump,beast1200,TUNZE 6045+jvp102,NJ4500,LED CREE 4X12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, no. Zadanie dla największych mózgów DIY. @VITUL2, jak dużo ma zostać z materiału wyjściowego (kaskady)?Może się uda wykorzystać pompkę i jakiś kawałek plastiku. Rozsądniej chyba będzie jednak na początek wybrać coś łatwiejszego - z kaskady to chyba przypadek ekstremalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W galerii jest baniak przemka kolo 30l, wlasnie ze skimmerem w kaskadzie, bo chyba o to chodzi??

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemek miał odpieniacz w panelu a kaskada była za nim. Chyba nie o to chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam projekt ale nie moge go wrzucic na forum.jak tu sie laduje zdjecia?;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VITUL takie urzadzenie jest wrecz w sprzedarzy :( Tzn. nie wiem czy juz jest, prototyp (dzialajacy) widzialem na targach w grudniu, na poczatku roku mial byc w handlu. Chodzi o firme Terra-Nova-Pro przy czym nie jestem pewnien czy to ustrojstwo jest ich produkcji czy tez sa jedynie dystrybutorem.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@nowy_zarażony, zgadza się, u Przemka. Masz rację ale ja tam widzę odpieniacz wstawiony w kaskadę a nie filtr przerobiony na odpieniacz.

@VITUL2, ze zdjęciami będziesz pewnie miał problem - chyba wciąż trzeba mieć status klubowicza. Fotki może wstawić np. ktoś, komu wyślesz zdjęcia mailem. Spróbuj opisać ten wynalazek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w swoich 33 litrach , tez mialem odpieniacz z butelki do karmienia dzieci wsadzony w kaskade. trzeba przyznac ze to dzialalo :(

-----------------

Przeszłość: 30 litrów, 54 litry

-----------------

AKTUALNIE: 160 litrów w obiegu (128l + 32l w sumpie),LED DIY, 4 blazny,1 pustelnik,4slimole, 15kg LR, różne miękasy, trochę twardych i niefoto ----------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moglbys napisac lub przeslac jakies fotki ziyo98?!szukalem na forum tej butelki ale stare zdjecia i projekty juz wygasly.

Aha mam jeszcze do uzycia filtertek aquafan mini wiec moze predzej z tego da sie zrobic odpieniacz.Nie bardzo rozumiem konstrukcji tego sprzetu.Czy jak woda jest wpomowywana do odpieniacza to nie wyleje sie przez otwor z ktorego wydostaje sie piana?

http://picasaweb.google.pl/michuwitul/AKWA - Tu umiescilem moj projekt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@vitul2

Jeli szukasz zdjec tego BABYFlotora :(, to w galerii @TYNIA jest tego duzo. A na przyklad tutaj:

[url=]http://www.nano-reef.pl/plug.php?p=gallery&id=297[/url]

Ja kiedys robilem swojego wlasnie z tych zdjec.

Niestety uwazam, ze ten model dziala dobrze jak jest wsadzony do baniaka. jak jest w kaskadzie to przestaje dobrze pienic( tak bylo u mnie).

Twoj projekt wyglada ciekawie, ale ja bym sie za to nie bral. Duzo zabawy a efekt moze byc marny. Poza tym wydaje mi sie, ze babelki powietrza beda spier.... do baniaka. ciezko to bedzie wyregulowac.

Zycze powodzenia,

-----------------

Przeszłość: 30 litrów, 54 litry

-----------------

AKTUALNIE: 160 litrów w obiegu (128l + 32l w sumpie),LED DIY, 4 blazny,1 pustelnik,4slimole, 15kg LR, różne miękasy, trochę twardych i niefoto ----------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko ale ten link nie dziala:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

swego czasu..dawno dawno temu... mial w ofercie takie cudaki (filtr kaskadowy z wbudowanym odpieniaczem) niejaki sklep aquarius.ima.pl.o ile dobrze pamietam ,to jedna pompa obslugiwala filtr i odpieniacz.

byly male i duze cudaki. cos tam pienily.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba dam sobie spokoj i zrobie standardowy odpieniacz z kostka.Prostrza konstrukcja i pewniejszcze dzialanie.Jak myslicie czy taki zwykly napowietrzacz stary "skalar"da rade to napowietrzyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki, ze odgrzewam temat ale... Mozna by sie "wciac" w doprowadzenie wody filtra. mozna nawet zrobic tak dwu komorowy jesli by sie walnelo jakies rozgalezienie przy silniczku. woda pobierana z baniaczka trafia do komory odpieniacza a potem do tego co zostalo z duzej komory filtra:) mozna je zagospodarowac jakims wkladem fitracyjnym. jako zasilanie powietrzem jakis brzeczol. no i tylko zostaje regulacja przeplyu zaworkami na "dolocia" wody. no i mozna kombinowac z wysokoscia komry odpieniacza:) co o tym myslicie?? pozdro

ubd8010tk6.png

1211431349.png

1211431357.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brzmi ciekawie ale ja tego nie widze:/Móglbys to jakos rozrysować?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mozesz zaczekac do poniedzialku??

to postaram sie cos takiego ulepic:)

mam luzem fzn-1 a przyda mi sie cos takiego:)

ubd8010tk6.png

1211431349.png

1211431357.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.