Skocz do zawartości
jarek_1987_

oświetlenie 200 L

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

planuje do akwarium 200 L 100x40x50 h zrobić oświetlenie T5 2x45, i albo dołoże jeszcze kolejne 2xT5 albo belkę Ledową i Teraz moje pytanie kupiłem staecznik który juz mam 2x49W T5 ale nie widzę świetlówki o mocy 49 W i teraz pytanie czy świetlówki o mocy 45 będą odpowiednie do niego ?? czy ta różnica 4 W na świetlówce mocno zmieni jej żywotność ??

Dodatkowo czy poniższe świetlówki pracując razem dadzą odpowiednie światło. narazie tylko na etapie początkowego dojrzewania zbiornika. Za około tydzień będę chciał rozbudować lampę tylko pytanie jaki rodzaj oprawki bryzgoszczelnej dać z kablem czy bez ?? wydaje mi się bezpieczniejsze przykręcenie oprawek do belki aluminiowej niż zamocowanie świetlówki tylko w uchywcie odbłyśnika. Przeczytałem masę juz o oświetleniu ale proszę dobrą duszyczkę o doradzenie jakiej barwy świetlówki dołożyć więcej 20000K może 10000K a może 15000 jak to powinno wyglądać ogólnie planowałem dać 2x20000k 10000k 15000 K i ewentualnie do tego jeszcze 39 W 15000K łącznie dało by to jakieś 215 W

1. wietlówka Juwel T5 45W/895 High-Lite Blue 20000K

2. Świetlówka Juwel T5 45W/895 High-Lite Marine 15000K

3. Statecznik elektroniczny T5 2x49W EMC T5 B49/2p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W świetlówkach T5 45W będziesz miał mały wybór kolorów. Lepiej może pomyśl o zmianie na standardowe świetlówki T5 39W bo w tym rozmiarze i mocy jest spory wybór. Wydaje mi się, że świetlówki 45W mogą pracować razem ze statecznikiem 49W. Podobnie było kiedyś ze świetlówkami T8 pod statecznik 40W można było podłączyć świetlówki 36W i 40W, ale niech dla pewności wypowiedzą się fachowcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Mniejszą/słabszą świetlówkę można założyć do mocniejszego statecznika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra zamiana na 39W zaczynamy od 4x39 w jakie świetlówki dobrać 2x actinic 20000 15000 i 10000k ? Co z kolorami może ktoś ma podobnie na pewno aquaell ledy Slim actinic 36w będzie jedna belka ledowa już jest można powiedzieć. Jakie t5 dobrać do niej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli 4 T5 39 W to dalbym Aquablue Special, Coral plus i dwie BluePlus wszystkie ATI.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam również się przyłączę do tematu. 

Mam lampę Blau Lumina 439 4x39W 92cm i zbiornik 300l  (100x50x60h) mam zamiar zmienić świetlówki  i zastanawiam się jakie kolory dobrać by korale lepiej rosły. 

Pomoże ktoś?  Z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw świetlówek masz podany wyżej. Ja tu bym pomyśl o dołożeniu jeszcze jednej lampy, bo 4x39W na 300l to nawet trochę mało dla miękkich. Dla większości miękkich, LPS i mniej wymagających SPS starczyłoby dołożyć 2x39W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, maciej01 napisał:

Zestaw świetlówek masz podany wyżej. Ja tu bym pomyśl o dołożeniu jeszcze jednej lampy, bo 4x39W na 300l to nawet trochę mało dla miękkich. Dla większości miękkich, LPS i mniej wymagających SPS starczyłoby dołożyć 2x39W.

Lub dołożyć belkę LED (czy tam dwie) 60h lepiej by doswietliła

39ab02c6bf502279.jpg5215f98825db8954.jpg

ryba-ruchomy-obrazek-0437.gif PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.