Skocz do zawartości

Historia edycji

pinki

pinki

Po ponad 3 latach zabawy w solniczkę znalazłem wreszcie trochę czasu (grypa :) ) aby opisać co i jak przez ten okres się działo.

Akwarium 160 litrów + sump co daje około 200l.

Start nastąpił na suchej skale i nowej solance. Tutaj było typowo, wiedza teoretyczna, doświadczenia brak,co powodowało że akwarium było swoistym poligonem ale i pozwoliło to wzbogacić się o wiedzę praktyczną.

W okresie tym zaliczyłem większość typowych plag takich jak cyjano, dino, aipstasie, valonie, zakwit fito. Na szczęście udało się wszystko przetrwać.

W całym tym okresie zmieniłem też kilkukrotnie metody prowadzenia zbiornika. Od DSB poprzez probiotykę , pellety aż do zeo. Wiedza zdobyta na tych zmianach - bezcenna :)

Ostatecznie chyba zostanę przy zeovicie, ta metoda najbardziej mi pasuje. 

Na chwilę obecną nad akwarium świeci lampa led 160w, balling z AF, filtr zeolit, węgiel. Do tego suplementacja z niebieskich butli.

Z koralowców głównie LPS i SPS.

Ryby: Chelon, para błazenków, valenciennea strigata, Halichoeres chrysus.

Poniżej kilkanaście fotek z mojej solniczniki z różnego okresu czasu

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

20.jpg

21.jpg

22.jpg

23.jpg

pinki

pinki

Po ponad 3 latach zabawy w solniczkę znalazłem wreszcie trochę czasu (grypa :) ) aby opisać co i jak przez ten okres się działo.

Akwarium 160 litrów + sump co daje około 200l.

Start nastąpił na suchej skale i nowej solance. Tutaj było typowo, wiedza teoretyczna, doświadczenia brak,co powodowało że akwarium było swoistym poligonem ale i pozwoliło to wzbogacić się o wiedzę praktyczną.

W okresie tym zaliczyłem większość typowych plag takich jak cyjano, dino, aipstasie, valonie, zakwit fito. Na szczęście udało się wszystko przetrwać.

W całym tym okresie zmieniłem też kilkukrotnie metody prowadzenia zbiornika. Od DSB poprzez probiotykę , pellety aż do zeo. Wiedza zdobyta na tych zmianach - bezcenna :)

Ostatecznie chyba zostanę przy zeovicie, ta metoda najbardziej mi pasuje. 

Na chwilę obecną nad akwarium świeci lampa led 160w, balling z AF, filtr zeolit, węgiel. Do tego suplementacja z niebieskich butli.

Z koralowców głównie LPS i SPS.

Ryby: Chelon, para błazenków, valenciennea strigata, Halichoeres chrysus.

Poniżej kilkanaście fotek z mojej solniczniki z różnego okresu czasu

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.