raffau25 Zgłoś Napisano 15 Lutego 2018 Szanowne koleżanki i koledzy , chciałbym zasięgnąć Waszej rady co do zakupu 4 tej świetlówki. Zakupiłem ostatnio dość okazyjnie lampę z miejscem na 4ry świetlówki. Trzy były dodane razem z lampą mają z miesiąc może nawet nie. W obudowie są Blau reef extrem, ati coral plus oraz ati blue plus, naturalnie wszystkie 24W T5. Szkoda żeby miejsce się marnowało więc co polecacie dołożyć? Akwarium dopiero dojrzewa i będą w nim raczej tylko proste formy korali.Pojemność to około 85litrów wody. Druga sprawa to jak je zgrupować? A może 3 wystarczą? lampa ma możliwość załączania po 2 świetlówki. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 15 Lutego 2018 Ati Blue Plus - te dwie w jedną parę a pozostałe w drugą - zaczynasz od ATI Blue plus po godzinie/dwóch włączasz kolejne i wyłaczasz je najpierw pozostawiając na godzinę/dwie ATI Blue Plus Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raffau25 Zgłoś Napisano 15 Lutego 2018 Kolego, jest jeszcze podstawowa kwestia czy dokupić 4 tą świetlówkę? Rozumiem że mam dokupić jeszcze jedną blue plus? czyli 2xblue plus 1xblau reef i 1x coral plus? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 15 Lutego 2018 odpowiedziałem na zapytanie - jaką mam dokupić.... - kwestia jeszcze jest taka ile tamte świetlówki mają ponieważ powinno się wymieniać co 6 miesięcy a maks 8 Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raffau25 Zgłoś Napisano 15 Lutego 2018 nie mają nawet miesiąca mam na nie paragon a używam ich od tygodnia więc są świeże:) dzięki za radę! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach