Skocz do zawartości
Rumcajs8

Którą lampę wybrać AI Hydra 26HD vs Radion xr15 4Gpro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam dylemat z wyborem lampy do akwarium, i proszę o Wasze uwagi, spostrzeżenia co do wyżej wymienionych lamp.

Akwarium nad którym lampa ma świecić będzie miało wymiary 60x40x50, a w nim koralowce pewnie jakiś lps, sps i trochę zoa. Nie będzie w nim jakiś super wymagających korali,ale zależny mi na jakości światła i efekcie dla oczu. Obie lampy podobają mi się wizualnie, na żywo mogłem zobaczyć efekt pod Hydrą 26HD , pod Radionem niestety nie miałem tej okazji. Porównywałem również efekt obu lamp po zdjęciach w internecie, porównywałem wyniki testów na forach i kanałach o tematyce morskiej, ale to tylko suche fakty, bez zobaczenia na żywo.

Hydra 26HD                                         Radion xr15 4G pro

Cena:                                           1990.-                                            1949,- 

Sterowanie  :                          Wifi,komórka, lamtop                             kabel

Moc :                                            95 W                                               95W

Mocowanie w zestawie                 brak                                                  brak

Wymiary :                                               b.zbliżone

Diody:                                                       cree z tej samej fabryki

no i ponoć ten sam producent

Jakość światła i kolory koralowców pod Radionem ponoć powalają, a to co lampa robi z kolorem koralowców ponoć bajka, nie odtworzona jak dotąd przez inne lampy. Czy ktoś z Was ma może którąś w wymienionych lamp u siebie i może się podzielić swoja opinią ?, a może ktoś widział efekty tych lampa i ma porównanie ?

Temat podobny był poruszany ,ale od tego czasy sprzęt stał się dostępny i pewnie więcej osób może już powiedzieć po rzeczywistym zetknięciu się  tymi lampami , a nie tylko gdybać.

Wiem , że za ceny tych lamp można kupić inne o większej mocy, ale nie zależy mi na posiadaniu lampy z naddatkiem 50% mocy czy więcej.

Jeżeli ktoś ma zdjęcie akwarium oświetlonego lampa z tematu proszę o dodanie  zdjęcia

Edytowane przez Rumcajs8 (wyświetl historię edycji)

60l,  Tunze 9004,  Jecod RW-4, Jager 100W,  30W Cree, LR 6kg, piach 8kg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba ciężko będzie udzielić jednoznacznej odpowiedzi... u mnie chodzą dwie lampy AI i jestem z nich zadowolony, osobiście zdecydowałem się na Prime HD, czyli małego brata hydry 26, bo potrzebowałem dwóch lamp o stosunkowo niskiej mocy, dodatkowo cena też miała duże znaczenie. W przypadku dwóch Radionów zabawa byłaby dużo droższa, plus samo mocowanie do Radionów to niezła sumka.

Jeśli chodzi o produkowane światło, to sądzę że stoją na bardzo podobnym poziomie więc tutaj w przypadku obu byłbym spokojny. Radion ma dwa rodzaje diod białych, nie ma za to diody royal blue, którą dużo ludzi ceni. Za Radionem z nowej generacji G4 przemawiają soczewki które szeroko rozprowadzają światło, a będziesz miał tylko jedną lampę więc pojawi się sporo cienia, warto zwrócić na to uwagę. Z drugiej strony Hydra ma dwa moduły LED, więc minimalnie (bo jednak są blisko siebie) ale będą się w jakimś stopniu uzupełniać i bardziej wpasują w kształt Twojej kostki.

Dalej - do Radiona możesz dokupić osobno moduł, który da Ci możliwość sterowania przez Wi-Fi, Hydra ma to już prosto z pudełka. Nie ma to według mnie dużej wagi, no ale jednak ostatecznie wpływa na stosunek możliwości do ceny.

Według mnie najbardziej decydujące tutaj będzie które światło produkowane przez te lampy będzie Ci się bardziej podobać, no i potem ewentualnie czy warto za to dopłacać, czy za zaoszczędzone pieniądze kupić jakieś korale :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, jedikk1 a powiedz mi jeszcze proszę czy Hydra robi efekt tęczy na piasku , czy jednak te światło jest ładnie wymieszane, bo tez taka opinię na R2R znalazłem

Radion przez kabel sterowany ok, ale weź tu teraz taki 1,5m kabel usb jeszcze dokup :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
40 minut temu, jedikk1 napisał:

. Radion ma dwa rodzaje diod białych, nie ma za to diody royal blue, którą dużo ludzi ceni.

skoro XR30 ma - to XR15 też ma :) (nazywają się Deep Blue i są to ponoć XT-E Royal Blue, 442nm )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Rumcajs8 napisał:

ok, jedikk1 a powiedz mi jeszcze proszę czy Hydra robi efekt tęczy na piasku , czy jednak te światło jest ładnie wymieszane, bo tez taka opinię na R2R znalazłem

Radion przez kabel sterowany ok, ale weź tu teraz taki 1,5m kabel usb jeszcze dokup :D

Robi jak masz włączone kanały zielony i czerwony, jak zjedziesz nimi poniżej 10% to jest ok. Ja mam je wyłączone i teraz są tylko bliki na niebiesko i biało, ale problem mieszania światła dotyczy lamp LED ogólnie. Brakuje mi tego jednolitego światła jak z T5, bo widać to zwłaszcza na zdjęciach, więc według mnie najlepsza opcja to wymieszać LED z T5, może kiedyś to zrobię ;)

35 minut temu, silvia napisał:

skoro XR30 ma - to XR15 też ma :) (nazywają się Deep Blue i są to ponoć XT-E Royal Blue, 442nm )

W lampach AI z serii HD są diody Cree XT-E Royal Blue, na stronie producenta Cree podają ich spektrum jako 450-465nm, w starszej generacji AI (przed HD) były zamontowane diody Deep Blue które zamienili na wspomniane RB. Na stronie firmy Cree nie ma z kolei nic o diodach Deep Blue, więc nie wiem czym one są, ale według mnie to nie to samo co Royal Blue. Nie wiem co dokładnie jest w Radionie zainstalowane, ale nazwa sugeruje że to nie jest Royal Blue a EcoTech nie zdradza nic więcej ;) Obie diody jednak spektrum mają prawdopodobnie bardzo zbliżone. Niezależnie od tego jak nazwali diode, pewne jest że się sprawdza co widać po opiniach :D 

@edit

Deep Blue to wydaje się być ta dioda:

Więc wychodzi na to, że to praktycznie to samo co Royal Blue tylko innego producenta ;) 

Edytowane przez jedikk1 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no w razie ,,W,, mam jeszcze 27W lampkę z Cree którą mogę sobie ustawić na świecenie samymi Royal, gdyby mi brakowało niebieskiego, lub doświetlić bok zaciemniony.

W akwarium mam zamiar ustawić centralnie 1 główna kolumnę z ew, mała pułkom , a resztę skały usypach wokół podstawy kolumny więc lampka będzie świecić głownie centralnie punktowo, a ew, zacienienia doświetlę lampką 30W cree, która na dnie daje 98-101 PAR więc raczej nie będzie ciemno po bokach , bo daja rade niby z polem 50x50 inni podaja też 60x60

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
38 minut temu, jedikk1 napisał:

były zamontowane diody Deep Blue które zamienili na wspomniane RB

może np. zmieniono producenta z OSRAM na CREE

nazwy są różne np. Osram OSLON Square Royal Deep Blue 450nm  , Deep Blue 445 nm , Deep Blue 453nm ...  albo Royal Blue 440nm

(np. widziałem ostatnio Helixeon star Royal Blue 440nm 3W i miały kąt świecenia  150o :)

a w sumie zakres zwany "deep blue" sięga (powiedzmy że umownie)  440 nm - 460 nm (albo coś koło tego ) słowem Royal Blue to Deep Blue

1 minutę temu, Rumcajs8 napisał:

bo daja rade niby z polem 50x50 inni podaja też 60x60

zależy jak wysoko powiesisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe jest to, że rejestrując się na stronie AI dostałem od nich takiego maila jak na załączonym obrazku :)

W Reefguardzie możesz pooglądać lampy AI podczas pracy, nie wiem jak Radionami, z kolei Coralhouse mają na miejscu obie lampy, ale nie wiem jak z demonstracją ;) 

AI ecotech.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.