Skocz do zawartości
jackwierzch

Dino, okrzemki - nie wiem

Rekomendowane odpowiedzi

Gość
11 minut temu, mgubala napisał:

Taki lekki off ..

Bąble powietrza co oznaczają ? Co je powoduje ?

że masz w zbiorniku panoszące się złe bakterie (czyli to czego nie chcemy) - zerknij np. tutaj

DSCN0787.JPG

Dinoflagellates-13.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor
Godzinę temu, mgubala napisał:

Taki lekki off ..

Bąble powietrza co oznaczają ? Co je powoduje ?

Bruzdnice [dinoflagellate - po angielsku] to NIE!!!! są bakterie. Bakterie nie mają nawet jadra komórkowego nie mówiąc już o innych "częściach" składowych komórki bruzdnic... 

To jest tlen a nie powietrze. W powietrzu jest ok 20% tlenu - reszta to głównie azot. Bąbelki tlenu wydzielają się z roztworu wtedy gdy w tym roztworze nie może się już rozpuścić więcej tlenu. Ten tlen powstaje w wyniku fotosyntezy. Jeśli zmniejszysz intensywność światła lub spowodujesz, że w środowisku nie będzie wystarczającej ilości substratów potrzebnych do fotosyntezy to bąbelków nie będzie. Oczywiście na proces fotosyntezy wpływają też inne parametry więc generalnie wszystko to co przyspiesza fotosyntezę będzie sprzyjało powstawaniu tlenu. Z drugiej strony jeśli usuniesz tlen z wody to wtedy tlen powstający w wyniku fotosyntezy będzie rozpuszczał się w wodzie i nie będzie przechodził do fazy "gazowej". No i z trzeciej strony jeśli tlen jest wytwarzany przez fotosyntetyzujące organizmy zyjące w koloniach to jego rozpuszczanie się w roztworze jest utrudnione przez zwartą masę mikroorganizmów. Jeśli tlen powstaje w środku takiej koloni to nie może przedostać się do roztworu i przechodzi do fazy gazowej - dlatego tworzy się bąbelek który ciągnie za sobą część kolonii bruzdnic lub cyjanobakterii.

Co ciekawe tlen wytwarzany przez bruzdnice żyjące w symbiozie z koralami może powodować śmierć korala. Ma to miejsce wtedy gdy fotosynteza jest tak intensywna że koral nie może się pozbyć nadmiaru tlenu i w pewnym sensie "rozwala" go od środka. 

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój problem rozwiązało dodanie phosguarda, przez co testy Saliferta PO4 nie wykazują obecności. Ograniczenie karmienia do minimum poprawiło NO3, spadło z 10 do 2.5. Ograniczyłem świecenie niebieskiego, świeciłem białym krócej niż normalnie przez 4 dni. Bąble tlenu odeszły, spada ilość glonów. 

Obecnie mam problem z PH, wg saliferta jest 7.4

Mam też nowy spławik Densimeter Aqua Medic, który pokazuje coś innego niż salimetr Aqua Medic także zasolenie jest nieokreślone...

185fc2f3658d08a4e84357900a143078u1717a15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
14 godzin temu, nanokaczor napisał:

Bakterie nie mają nawet jadra komórkowego

jesteś pewien że nie pomyliłeś z wirusem ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor
Godzinę temu, silvia napisał:

jesteś pewien że nie pomyliłeś z wirusem ? 

Tak jestem pewien.

Bruzdnice to nie są bakterie, słoń  to nie jest małpa a pierwotniak to nie samolot... 

Wirusy to zupełnie inna grupa organizmów które składają się w zasadzie tylko z błony komórkowej i informacji genetycznej.... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.