Peniek Zgłoś Napisano 3 Marca 2018 Od paru dni moje zoaski strasznie skurczone,nie wiem co im jest,reszta korali czuje sie dobrze i są pootwierane. Paramety- Zasolenie 1,025(Hanna elektronic refraktometer) PO4 0,05 Milwaukee MW12 KH 9 Ca 430 Mg 1410 NO3 5 Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay Zgłoś Napisano 3 Marca 2018 Wszystkie szczepki zoa czy tylko te jedne? Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 3 Marca 2018 Obraziły się, moje tez czasem tak mają że z 2 dni się nie otwierają, albo połowa się otwiera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rumcajs8 Zgłoś Napisano 3 Marca 2018 Moje się zamykają tak na kilka dni co jakiś czas, i zrzucają skòrę bo normalnie widać jak skòra podwija się od dołu i zwija się ku gòrze i potem się otwierają i zrzucają z siebie taki okrąg starej zwiniętej skòry Cytuj 60l, Tunze 9004, Jecod RW-4, Jager 100W, 30W Cree, LR 6kg, piach 8kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 3 Marca 2018 37 minut temu, thomas kay napisał: Wszystkie szczepki zoa czy tylko te jedne? tylko te Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
botshek Zgłoś Napisano 3 Marca 2018 Ja też mam jeden rodzaj zoasów, który tak robi już od dłuższego czasu, ale nadal przyczyny nie znalazłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Marca 2018 To co widać na zdjęciu to jakaś ich choroba. Gdzieś kiedyś o tym czytałem. Jak mi się uda znaleźć to wkleję link. Edit: Poczytaj tu http://archive.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=351896 Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay Zgłoś Napisano 3 Marca 2018 (edytowane) To moze byc foch albo rzeczywiscie jakas choroba zoa. Jesli oczka nie zaczynaja zanikac to bym problemu na sile nie szukal tylko czekal. Moze jest jakis skladnik mikro ktorego ta odmiana potrzebuje bardziej od innych. Rasowe sa duzo trudniejsze w utrzymaniu. Teraz to bedziesz mial troche loterie. Dlugo masz ta szczepke? Edytowane 3 Marca 2018 przez thomas kay (wyświetl historię edycji) Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 3 Marca 2018 Jest u mnie juz z rok,z 2 polipow dorobilem się sporej koloni,jeszcze kilka dni temu były piekne i zdrowe. Tak jak napisal @fresz33 to jakies choróbsko,musialem wywalic kolonie,zostawilem tylko 1 najzdrowszego polipa,reszta poszla w kibel,same odpadaly juz od podstawki. Z tymi zoasami mam wiecej prpblemów niz acrami,a mialo być łatwiej. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 3 Marca 2018 Jeżeli te kropki na zoa to nie piasek, to może być ta choroba:Zoa PoxZoa Pox, zoanthid pox, zoopox, and zoapox are all names for a disease of zoanthids that eventually lead to their recession and death if not treated. One of the symptoms of zoa pox is yellowish white “pimples” on the stalks of zoanthids. Soon, the polyps close, and the coral will die off. This can wipe out just one colony or even spread to other zoa colonies. There is no definitive cause for zoa pox. Many of the treatments of the symptoms are based on hobbyists’ theories. Until further research is performed, any treatments of zoa pox cannot be guaranteed. Listed below is the commonly accepted treatment.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 3 Marca 2018 Kropek nie bylo,takze to nie zoa pox. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ozzy Zgłoś Napisano 3 Marca 2018 Też miałem ten problem.Zoa miałem na małej skałce i przestawiłem je w inne miejsce i to pomogło. Przepływ wody był taki sam ,jedynie światła miały znacznie więcej. Gdy im przeszło i wszystkie łebki były otwarte to wróciły na stare miejsce i jak dotąd jest spokój. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 3 Marca 2018 Rok czasu siedzialy w tym miejscu i nic im nie przeszkadzalo,nagle zdnia na dzien taka sytuacja,najpierw wybrzuszone polipy i pootwierane mordy i potem juz kaplica,polipy w agoni byly. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mark112 Zgłoś Napisano 4 Marca 2018 Miałem podobnie jak Ty w małym akwa tylko z zoanthusami i kilkoma miękkimi. Zacząłem kolekcjonować zoa, rosły super przez ponad rok potem coś je dopadło i poleciała cała kolonia. Zamykały się na kilka dni i zaczynały odrywać od podłoża. Niestety nie udało ich się uratować . Cytuj Mark 112 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karolem88 Zgłoś Napisano 4 Marca 2018 Ja mam 30 odmian zoa wszystkie się ładnie pompują, ale zdarzają się takie sytuacje jak u Ciebie i pierwsza rzecz która robie od razu to przedmuchuje wszystkie pokolei. Zbiera się między polipami syf. I może to z czasem wykańczać kolonie. Cyrkulacja cyrkulacja ale dodatkowy ,indywidualny przedmuch moim zdaniem nie zaszkodzi . Pozdrawiam . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
indra Zgłoś Napisano 4 Marca 2018 (edytowane) cyjano Edytowane 5 Marca 2018 przez indra (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dewoitine.roman Zgłoś Napisano 5 Marca 2018 Obym nie miał racji. Wszystkie objawy wskazują na white fungus. Jest to zakażenie bakteryjne powodujące intensywny, nieprzyjemny zapach. Wyjmij zoa i powąchaj. Jak to white fungus to musisz przeprowadzić kwarantannę, polegającą na obniżeniu temperatury do 22 stopni, mocnym natlenieniu wody i słabym oświetleniu. Jak to nie pomoże to trzeba przeprowadzić kurację na bazie kanamycyny lub amoksycyliny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 5 Marca 2018 14 minut temu, dewoitine.roman napisał: Obym nie miał racji. Wszystkie objawy wskazują na white fungus. Jest to zakażenie bakteryjne powodujące intensywny, nieprzyjemny zapach. Wyjmij zoa i powąchaj. Jak to white fungus to musisz przeprowadzić kwarantannę, polegającą na obniżeniu temperatury do 22 stopni, mocnym natlenieniu wody i słabym oświetleniu. Jak to nie pomoże to trzeba przeprowadzić kurację na bazie kanamycyny lub amoksycyliny. Tylko przez niuchanie zoa żeby nie trafił na oddział szpitalny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dewoitine.roman Zgłoś Napisano 5 Marca 2018 Miałem to samo. Tygodniowa kwarantanna w obniżonej temperaturze pomogła. Plus usunięcie najbardziej zainfekowanych zoa. 19 minut temu, fresz33 napisał: Tylko przez niuchanie zoa żeby nie trafił na oddział szpitalny Po minucie, fetor był taki że nie trzeba bylo wąchać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 5 Marca 2018 57 minut temu, dewoitine.roman napisał: Obym nie miał racji. Wszystkie objawy wskazują na white fungus. Jest to zakażenie bakteryjne powodujące intensywny, nieprzyjemny zapach. Wyjmij zoa i powąchaj. Jak to white fungus to musisz przeprowadzić kwarantannę, polegającą na obniżeniu temperatury do 22 stopni, mocnym natlenieniu wody i słabym oświetleniu. Jak to nie pomoże to trzeba przeprowadzić kurację na bazie kanamycyny lub amoksycyliny. Kolonie wywalilem,nic nie smierdziało,jeden polip uratowany,jest otwarty,wiec pewnie uda sie kolonie odbudować z czasem.Oczywiscie zrobilem mu kapiel w Ultra pest control od FM. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dewoitine.roman Zgłoś Napisano 5 Marca 2018 6 minut temu, Peniek napisał: Kolonie wywalilem,nic nie smierdziało,jeden polip uratowany,jest otwarty,wiec pewnie uda sie kolonie odbudować z czasem.Oczywiscie zrobilem mu kapiel w Ultra pest control od FM. No to dobra wiadomość. White fungus to niezłe dziadostwo, jak się szybko nie zareaguje może zarazić całą obsadę zoa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Craco Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2018 W dniu 4.03.2018 o 13:10, Mark112 napisał: Miałem podobnie jak Ty w małym akwa tylko z zoanthusami i kilkoma miękkimi. Zacząłem kolekcjonować zoa, rosły super przez ponad rok potem coś je dopadło i poleciała cała kolonia. Zamykały się na kilka dni i zaczynały odrywać od podłoża. Niestety nie udało ich się uratować . Mam w tej chwili dokładnie taki sam problem, który praktycznie zniszczył mi jedną małą kolonię drobnego Zoa. Z około 30-tu zostały ostatnie polipy. Większość najpierw się zamykała a potem kurczyła i odpadała. Dziś zrobiłem bardzo wnikliwą analizę tej podstawki z użyciem powiększenia wideo i tak na szybko wnioskuję, że to bardzo drobne robaczki, które kręcą się przy podstawie Zoa i dosłownie odcinają je od skałki. Za mało wiem, żeby określić ich nazwę - może to małe kiełże... Nie wiem. W pierwszym stadium ataku Zoa się zamyka, bo to jedyna widoczna dla nas reakcja na jaką je stać. Potem się kurczą aż po prostu odpadają dosłownie odgryzione od podstawy. Zrobiłem kiedyś moczenie tej kolonii w słodkiej wodzie. Wypłukałem wtedy takiego malucha, ale uznałem, że to raczej nie to. Jednak Zoa wyraźnie wtedy odżyły na kilka tygodni - otworzyły się i znowu pięknie wypełniły - ale potem zamykanie polipów wróciło. Teraz jestem niemal pewny, że to te drobne robaki, ponieważ wyraźnie widziałem jak jeden taki szarpie polip od nóżki tak, że aż cały się kiwał. Takie kiwanie pojedynczych polipów + sąsiadujące obserwowałem jeszcze w akwarium, ale myślałem, że to od prądu wody. Zrobiłem ponowne moczenie w słodkiej wodzie i wymyłem kilka sztuk tych robaczków które widziałem w akcji. Udało mi się nagrać materiał przy tych pracach pielęgnacyjnych. Jak go opracuję, to jeśli pozwolicie - podrzucę linka do filmu na moim kanale YT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach