38 minut temu, Słony leszcz napisał:W zasadzie już prawie byłem zdecydowany na doklejenie klasycznego panelu z grzebieniem, i podwyższenia akwa paskiem o kilka centymetrów, ale jednak stanęło na dostawce. Raz, że jak nic z tego nie wyjdzie (nie tak łatwo jednak się klei szkło, jak się nie ma doświadczenia żadnego), to po prostu wywalę. Dwa - nic dodatkowo nie muszę dokupywać, wszystko jest i można było zacząć działać od razu.
Też myślałem ale panelo-kaskadę wykorzystam w przyszłości.
38 minut temu, Słony leszcz napisał:Pierwsza komora - pompa zasysająca rurką wodę z akwa i odpieniacz, przepływ dołem do drugiej komory, druga komora - ceramika, węgiel i co tam mi jeszcze przyjdzie do glowy, powrót wodospadem "ala kaskada" do akwarium. W zasadzie coś jak Twój szkic, tylko bez dziurki na rurkę zasysającą i z przegrodą jedną.
Ja zostawiam fzn3 na długo jeszcze póki biologia w panelu nie zaskoczy. Tam z kolei będzie tak jak pisałem, żadnych adsorberów. Obecnie tylko life bio fill mam i myślę o ewentualnym węglu ale nie widzę potrzeby na razie.
38 minut temu, Słony leszcz napisał:W związku z powyższym, jak ktoś chce mieć ładnie, a nie czuje potrzeby poszerzania wiedzy i umiejętności, to zdecydowanie lepiej zamówić
Sam miałem robić ale gadałem z kolegą jak pokleić spływ kaskady i kazał mi dać wymiary. Szklarzem jest więc sobie poradzi
36 minut temu, goclik napisał:Ja u siebie miałem coś takiego przez pół roku (obecnie zamieniłem na sump): https://www.dropbox.com/s/a3fxcvkdfnndwmj/IMG_20190517_203621.jpg?dl=0. Produkcji własnej, cięte i sklejane od zera. Pompka wzięta od fzn3, szyba chyba 4 mm. Pojemność wynosiła jakieś 10 litrów. Jedyny minus to źle wyliczony spływ - za krótki, robione na oko
przez co woda chlupała. Załatwiłem to jednak gąbką, która dodatkowo klarowała wodę.
Było to moje pierwsze klejone akwarium więc dla pewności nawaliłem silikonu co niemiara. Ale, że było zabudowane i praktycznie widać tego nie było to estetyka nie była najważniejsza. Miało być szczelne![]()
Fajne.
Jak tą pompkę zamocowałeś? Jakiej szerokości spływ byś polecił w moim przypadku?